Groene experts gezocht

Nieuws | de redactie
12 juli 2012 | Nieuwe technologie en economische eisen zorgen voor vraag naar nieuwe professionals uit HBO en MBO. De biobased economy kent nu al tekorten daaraan en de bedrijven willen dat het onderwijs nieuw en slim aanbod gaat ontwikkelen, want de tijd dringt.

Er is grote vraag bij bedrijven naar afgestudeerden mbo en hbodie zijn voorbereid op een biobased economy, die in plaats van opfossiele grondstoffen gebaseerde productie en consumptie. Datblijkt uit een arbeidsmarktverkenning van LEI Wageningen UR naar deaansluiting tussen arbeidsmarkt en beroepsonderwijs op dit terreinvan de toekomst.

Competente mensen gezocht

In veel van de onderzochte sectoren, waaronder chemie, farmacie enagro & food, bestaat nu al een tekort aan technisch geschooldpersoneel. De verwachting van bedrijven is dat het tekort dekomende jaren zal gaan toenemen. Steeds meer bedrijven werken aanvervanging van fossiele grondstoffen door biomassa.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de betrokken bedrijven, maarook voor onderwijsinstellingen die de taak hebben om competentpersoneel op te leiden. Personeel dat in staat moet zijn om in eenbiobased economy te kunnen functioneren.

Integreren in huidig aanbod

Bedrijven hebben geen behoefte aan ‘biobased specialisten’, maaraan vakmensen die in staat zijn om samen te werken met anderespecialisten. Biobased moet onderdeel uitmaken van debestaande (groene opleidingen. Kennisontwikkeling dient plaats tevinden op de combinatie van zowel technische- alssociaaleconomische aspecten. Er moet dus zowel aandacht wordenbesteed aan (typen) biomassa en potentiële verwerkings-methoden,als de logistieke en (bedrijfs)economische aspecten van biobasedbedrijvigheid.

Opleidingen worden ‘biobased proof’ door competentieontwikkelingcentraal te stellen. Belangrijke vaardigheden in dit verband zijn:samenwerken, creativiteit en schakelcapaciteiten.Onderwijsinstellingen zouden dit kunnen bereiken door samen tewerken, zowel horizontaal – groen en grijs onderwijs – alsverticaal in een kolom van mbo-hbo-wo.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK