Lach verraadt leeftijd

Nieuws | de redactie
25 juli 2012 | Bijna vijfhonderd ‘lachen’ zijn er vorig jaar geregistreerd in het Amsterdamse NEMO. De meest uitgebreide lach-database ooit. Informatici Theo Gevers en Albert Ali Salah legden van alle deelnemers een geposeerde en oprechte lach vast. Met de gegevens wordt software ontwikkeld die de leeftijd van mensen inschat.

Naast lachen, moesten de 481 proefpersonen ook boos, blij,verdrietig, verrast en angstig kijken voor de camera. Bepaaldekarakteristieken, zoals de snelheid waarmee de mondhoeken omhooggaan, werden geanalyseerd. Die kennis is te gebruiken voorcomputers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijkgedrag analyseren.

Software raadt beter dan de mens

De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook om te kijken naarbeelden van andere proefpersonen. Ze moesten inschatten hoe oud diemensen zijn en aangeven hoe aantrekkelijk ze deze mensen vonden.Ook werd hen gevraagd  om karaktereigenschappen in teschatten: is de persoon een behulpzaam type, of is hij misschienverliefd?

Met alle verzamelde gegevens konden de onderzoekers softwareontwikkelen die de leeftijd van mensen kan schatten. De softwarehoudt daarbij rekening met het feit of iemand blij, verdrietig ofboos is, en stelt aan de hand daarvan de schatting bij. De softwareblijkt iets beter in het schatten van leeftijden dan mensen: wijzitten er gemiddeld zeven jaar naast bij het schatten en decomputer maar zes jaar.

Lachen in NEMO

Uit het onderzoek van Gevers en Salah blijkt ook dat je erjonger uitziet als je lacht, maar alleen als je ouder bent danveertig. Als je jonger dan veertig bent, kun je beter neutraalkijken als je jong wilt overkomen. Gevers doet al enkele jarenonderzoek naar digitale gezichtsherkenning. In 2007 ontving dewetenschapper voor zijn baanbrekende werk nog een Vici-subsidie vanNWO.

De lach-database is tot stand gekomen in het kader vanNEMO-project Science Live,mogelijk gemaakt door NWO en KNAW. Dit stelt wetenschappers instaat hun onderzoek in het Amsterdamse Science Center NEMO uit tevoeren. De lach-database werd in het voorjaar van 2011 in NEMOgevormd. De spontane én geposeerde lachen zijn hier allemaal terug tekijken. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK