Topvrouwen in hospitality

Nieuws | de redactie
20 juli 2012 | Hoe behalen vrouwen in de horeca de managementtop? Jenny Sok van Research Centre Hotelschool Den Haag keek naar succesfactoren in plaats van ‘glazen plafonds’. “Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt.”

Jenny Sok ontving onlangs de Outstanding Author ContributionAward bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012voor het artikel dat zij schreef samen met Rob Blomme, Debbie Trompen Jaap van Muijen over succesfactoren bij vrouwen aan de top in dehospitality industrie.

Sok: “Vaak wordt in onderzoek naar vrouwen in hoge posities denadruk gelegd op barrières, zoals het zogenaamde ‘glazen plafond’.Ik wilde juist kijken naar positieve factoren die wellicht kunnenworden versterkt.” Middels interviews met vrouwen in hogehoreca-posities kwamen Sok en haar collega’s erachter dat :motivatie, ambitie, sociale eigenschappen, competenties,persoonlijkheid en externe factoren de belangrijkste indicatorenvoor succes in he vak zijn.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de verschillen tussenmannen en vrouwen aan de top. Zo blijkt dat mannen er langer overdoen om op een hoge positie terecht te komen. Vrouwen beklimmen debedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment welingehaald door de mannen.

Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat zemeer moeten werken aan hun ‘social skills’. Opmerkelijk is datvrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen endiscriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aantrekken. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK