Bioloog ontraadselt celdeling

Nieuws | de redactie
29 augustus 2012 | Pankaj Dhonukshe (UU) krijgt €1,5 mln uit de EU voor fundamenteel onderzoek naar celdeling. Zijn resultaten kunnen bijdragen aan het kweken van betere gewassen en meer inzicht in het ontstaan van kanker.

Eenstengel of een blad van een plant groeit in één richting. Deceldeling verloopt één kant op. Maar voor een zijscheut aan destengel moet de celdeling in een hoek van 90 graden plaatsvinden.Hoe de plant overgaat van horizontale naar verticale celdeling waslang een raadsel.

Tussen bevel enuitvoering

Dhonuksheontdekte samen met internationale collega’s welke eiwitten derichting van de deling sturen. Deze ontdekking, die cruciaal isvoor de architectuur van planten, werd in april gepubliceerd in hetvooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Nu kan hij – met zowel zijnrecente Vidi- als met de forse de ERC-gelden – maar liefst vijfextra onderzoekers aantrekken om dit werk uit te bouwen. En datblijkt ook erg nodg, want hij vertelt, dat hij aan de vooravond vanbelangrijke doorbraken lijkt te staan. “We weten nu welk eiwit debevelen geeft en welke eiwitten het werk uitvoeren. Met het gelddat ik krijg, wil ik uitzoeken hoe het proces tussen bevel enuitvoering precies verloopt en welke andere eiwitten daarbijbetrokken zijn.”

“Zozouden we gewassen kunnen ontwerpen die meer zijwortels aanmaken,waardoor zij beter kunnen overleven in droge gebieden. Ook voorkankeronderzoek is mijn werk interessant. De twee eiwitten die derichting van de celdeling in planten sturen, zitten ook instamcellen van dieren en mensen. En kanker ontstaat omdat derichting van de celdeling niet meer gereguleerd wordt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK