Hoe vlijt z’n glans verloor

In 11 van de 21 landen die het Pew Research Center dit voorjaaronderzocht, had het vrije markt-stelsel de steun van minder dan dehelft van de bevolking. In een aantal Europese landen is er eenaanzienlijk veranderde opvatting sinds 2007. In Italië bijvoorbeeldliep de steun voor het kapitalistische model terug met 23procentpunt, in Spanje met 20 en in Polen met 15 punten.
Alleen in China (83%), Duitsland (73%), Brazilië (65%) andTurkije (57%) vinden de meeste mensen dat de huidige economischeomstandigheden, goed te noemen zijn.
In de meeste landen worden de ideeën van mensen over de economiegevormd door de eigen ervaringen die zij met de vrije markt hebben.Diegenen die onder het kapitalisme te lijden hebben, zijn minderovertuigd van de waarde van het vrije markt-stelsel. Dit effect isvooral zichtbaar in Rusland, Polen, China en Japan.
Hard werken geen garantie
Veel mensen die moeilijke tijden doormaken, hebben hun geloof in’hard werken’ verloren. De meeste mensen die negatief tegenover deeconomie staan, denken eveneens dat hard werken geen garantie voorsucces is: Japan (65%), Frankrijk (63%), Duitsland (62%)Groot-Brittannië (53%), Griekenland (53%), Polen (53%) and Tsjechië(52%).
In de Verenigde Staten en in vier van de acht onderzochteEU-landen, zijn het vooral de mannen die een rooskleurig beeldhebben van de vrije markt. Ditzelfde effect is zichtbaar in Turkijeen Tunesië. Ook is er een ‘opleidingseffect’ merkbaar: in tweederdevan de onderzochte landen staan mensen met een hogeropleidingsniveau positiever tegenover de vrije markt.
