Leukemie kent andere oorzaak
Van chronische lymfatische leukemie (CLL), een woekergroei vanwitte bloedcellen, werd aangenomen dat er een speciale trigger wasvoor deze ongeremde groei. Veel leukemieonderzoekers waren dan ookop zoek naar dit verschijnsel.
Leukemiecel werkt onafhankelijk
De onderzoekers van LUMC en het Max Planck Instituut laten nuzien dat er iets anders aan de hand is. B-cellen herkennenindringers in het lichaam die mogelijk schadelijk zijn. Dieherkenning gebeurt door een receptor die zij op hun buitenkantdragen. Alle soorten B-cellen hebben weer een andere soortreceptor.
“We zagen dat de receptor die altijd voorkomt bij CLL zélf eensignaal afgeeft dat de celdeling stimuleert”, zegt prof. HendrikVeelken, hematoloog in het LUMC en co-auteur van het artikel inNature. “Daarmee is de leukemiecel helemaal onafhankelijk van hetherkennen van externe structuren.”
Nog niet direct nieuwe behandeling in zicht
Mogelijke behandelingen op basis van dit nieuwe inzicht zullennog wel even op zich laten wachten, denkt Veelken. “Er is ook eenaantal genetische veranderingen in CLL-cellen bekend. Daarom zullenwe nu moeten uitzoeken wat de exacte rol van de receptor in relatietot de genetische veranderingen is.” En welke van de twee er heteerst is.
“We denken nu dat de specifieke B-celreceptor eerstverantwoordelijk is voor de vermenigvuldiging van de cellen. Laterkomen er dan nog genetische afwijkingen bij, waardoor er echt eenziekte, CLL, ontstaat. We kennen namelijk ook een goedaardige vormvan B-celgroei, waarbij we vermoeden dat de B-cellen dezelfdereceptor dragen, maar misschien minder genetische veranderingenhebben.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”