Poetin sluit hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
8 augustus 2012 | Poetin doet zijn eigen ‘Veerman’. De helft van het aantal bekostigde HO-studieplekken zal worden geschrapt en tenminste 20% van de Russische HBO- en WO-instellingen moet sluiten voor 2013-14 of door fusies opgaan in beter presterende collega’s.

Het ‘herstructureringsprogramma’ voor het Russische hogeronderwijs moet volgens de nieuwe president en oud-premier een eindemaken aan de ondoelmatigheid van het bestel, dat veeloverlappend aanbod kent en te weinig sterke onderzoekkernen. Poetins nieuwe regering gaat aan de hand van een reeks kengetallenbepalen welke HO-instellingen dichtmoeten, dan wel via fusieskunnen voortbestaan. Daarbij wil hij vooral gaan snijden in de ruim1400 nevenvestigingen die zijn ingericht.

Vastgoedsteun

Van die dislocaties zal zeker een derde moeten sluiten, van de600 staatsuniversiteiten een op de vijf. De kengetallen voor desluitingsbesluiten hangen samen met uitval en doorstroom vanstudenten, het succes van de alumni op de arbeidsmarkt en de scoresbij de kwaliteit van het verrichte onderzoek.

Critici van dit beleid vrezen, dat bij de aanpak en toepassingvan deze criteria de corruptie en economische belangen van ondermeer de regionale vastgoedondernemingen een grote rol gaanspelen. Het sluiten van instellingen en campussen zal immersvele kansen bieden voor lokale bestuurders om handel te drijven metde gebouwen en locaties die beschikbaar gaan komen. Daarmee kan depresident meteen zijn supporters onder de oligarchen,regiobazen en burgemeesters belonen voor hun trouw.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK