Utrecht beste in Shanghai Ranking

Nieuws | de redactie
15 augustus 2012 | De jaarlijkse Shanghai Ranking voor onderzoeksuniversiteiten is uit. De Verenigde Staten domineren de top 10 volledig. In de Ranking die kijkt naar citaties en publicaties komt de UU op een 53e plek wederom als beste Nederlandse universiteit uit de bus.

De jaarlijkse Academic  Ranking of World Universities(ARWU) van de Universiteit van Shanghai brengt jaarlijks in kaartwelke universiteiten op het gebied van onderzoek het best uit deverf komen. Harvard University is net als voorgaande jaren de meestgerenommeerde universiteit, gevolgd door MIT en Berkeley.

Vooral VS in top 10

Opvallend is de nog altijd grote dominantie van de westerse endan vooral Amerikaanse universiteiten. De volledige top 10 bestaatuit acht universiteiten uit de VS aangevuld met Oxford (5) enCambridge (10). De eerste Aziatische universiteit is de Universityof Tokyo op plaats twintig.

Nederland heeft twee universiteiten bij de eerste honderduniversiteiten zitten, te weten de Universiteit Utrecht (53) enUniversiteit Leiden (73). Daarmee scoren beiden wel een paarplaatsen lager dan in 2011. In de algehele ranking wordt na plaatshonderd alleen globaal aangegeven waar universiteiten zichbevinden. De meeste Nederlandse universiteiten bevinden zich tussenplaats 100 en 200 in de ranglijst.

Utrecht scoort in Nature en Science

De UU die vooral hoog scoort op basis van de goede decitatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties laatin een eerste persbericht weten dat met name de goedecitatie-indexen en de hoge score op Nature en Science-publicatiesde reden zijn voor de goede score in de Shanghai Ranking. Het is,net als voor Harvard wereldwijd, voor de UU de tiende keer dat zijzich de beste van Nederland mogen noemen.

De volledige ranking is hier te vinden (door drukte kan de website vande Shanghai Ranking momenteel overbelast zijn)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK