Zo slecht nog niet

Nieuws | de redactie
23 augustus 2012 | "Vandaag wordt een spoeddebat gehouden over de langstudeerboete. Studentenorganisaties zetten zich massaal in om deze af te schaffen, maar schieten zichzelf daarmee in de eigen voet. Althans, als zij ook voor komende generaties opkomen," zegt deeltijdstudent Arend Wesdijk.

Langstudeerboete is zo slecht nog niet

Wesdijk schrijft hierover: “Als het alleen om hun eigen hachje gaat, maakt het voor de studenten nu in feite niet zoveel uit hóehet wordt opgelost, zolang de boete de komende jaren nog maar even niet geïnd wordt. De kans is groot dat wanneer de langstudeerboete het niet redt, het sociaal leenstelsel er wel komt. En dat is schadelijker dan het lijkt…

De huizenmarkt zit op slot. Het is nu al moeilijk voor starters om een betaalbare woning te vinden. Met de economische crisis is het nog moeilijker om een hypotheek te krijgen en als je daar bovenop nog bedenkt dat steeds meer werknemers (gedwongen) als zelfstandige gaan werken, wordt dat probleem alleen maar groter. Nóg groter wordt dat probleem met het sociaal leenstelsel, want daarmee eindigt elke student met een studieschuld, of je nu vertraging hebt gehad of niet.

We leven in een schuldensamenleving, mondiaal, dat is waar. Maar komen we met elkaar niet langzaam tot de conclusie dat er daar flink iets misgegaan is? Moeten we nu al aan het begin van toetreding tot de arbeidsmarkt geleerd krijgen om op de pof televen?

Het voorstel

De langstudeerboete wordt wel ingevoerd en gehandhaafd, maar het bedrag wordt pas vanaf 2015 verhoogd (tot die tijd dus € 0). Nieuwe studenten kunnen daardoor rekening houden met deze regeling, terwijl huidige studenten dat niet hadden kunnen doen.

De langstudeerboete wordt pas na nominaal+2 geïnd. Zo heb je twee jaar de tijd om te besturen, je actief in te zetten binnen je vereniging of een vrijwilligersorganisatie of bijvoorbeeld een jaar naar het buitenland te gaan. En betekenen die keuzes niet gelijk dat je op scherp gesteld wordt. Je hebt met deze regeling ook de tijd om eventueel te switchen van opleiding, tot maximaal 2 jaar na de start. Dan moet je uiteraard je nieuwe studie in één keerhalen.

Voor ziekte en bijzondere omstandigheden moeten nog steeds uitzonderingen kunnen worden gemaakt, maar doordat je dit pas na 2jaar nodig zou kunnen hebben, worden de studentendecanaten en DUO niet overspoeld met verzoeken. Die tijd kunnen zij dan investeren in extra studiebegeleiding (preventie). Bijkomend voordeel is dat je daarmee twijfelgevallen gemakkelijker kunt uitsluiten. Zelfs als je een jaar Pfeiffer hebt gehad, heb je nog steeds tijd voor een bestuursjaar.

Geen gezichtsverlies

Maar waar komt het geld vandaan, zoals Halbe Zijlstra wil? Dat zou kunnen worden opgevangen door een trapsgewijs ingevoerd sociaal leenstelsel, dat wil zeggen dat naarmate je studie vordert je minder leent en meer krijgt – of andersom.

Op deze wijze lijdt Halbe Zijlstra ‘geen gezichtsverlies’, houdende politieke partijen van het Lenteakkoord zich aan hun beloften -en dat is goed voor het burgervertrouwen – en hebben we toch een prikkel die ruimte laat voor ontwikkeling.

Arend Wesdijk

Social Business Developer en deeltijdstudent


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK