Amsterdams HBO overtroeft WO

Nieuws | de redactie
24 september 2012 | De hogescholen in Amsterdam doen het met hun toekomstprofiel markant beter dan het WO in de hoofdstad. De Review Commissie laat zo nog meer opvallende uitkomsten zien. Rotterdam lijkt op Amsterdam, bijvoorbeeld en HO-topsteden zitten buiten de Randstad.

De beoordeling van de plannen van HBO en WO om tot profilering,zwaartepunten en prestatieafspraken terzake te komen geeft somsverrassende inzichten.

Amsterdam lijkt op Rotterdam

Zo blijkt dat de twee universiteiten in Amsterdam beide hetpredikaat ‘goed’ ontvangen voor hun opzet. Het oordeel over hethoofstedelijk HBO is echter nog beter. Zowel de HvA, alsInholland en de AHK krijgen het oordeel ‘zeer goed’.

In Rotterdam is een analoge situatie aanwezig. Ook daar scorenInholland, de Hogeschool Rotterdam en Codarts ‘zeer goed’. DeErasmus Universiteit moet het doen met ‘goed’. Dit is ook inTilburg zichtbaar. De universiteit scoort er eveneens ‘goed’, maarAvans en Fontys krijgen het predikaat ‘zeer goed’.

Bijna ideaal 

Drie steden kunnen prijken met een bijna ideale combinatie vanbeoordelingen: Utrecht, Groningen en Nijmegen. Utrecht kent eenaanbod met een als ‘excellent’ beoordeelde universiteit en een’zeer goed’ genoemde hogeschool, wat betreft de plannen voortoekomstige ontwikkeling en profilering.

In Groningen is het de Hanzehogeschool die ‘excellent’meedraagt, terwijl de RUG zeer goed aan de slag is gegaan. InNijmegen kreeg de HAN de recensie ‘excellent’. met een ‘zeer goed’oordeel voor de Radboud Universiteit.

Cruciaal blijft wat de Review Commissie al eerder zelf tegenScienceGuide zei: de recensie van de opzet en voorgestelde aanpakmag de betrokken instelling beslist motiveren. Maar ook eenexcellent plan kan beroerd worden uitgevoerd en dan zal men voordie feitelijke prestatie niet de gelden ontvangen die men zouhopen. En een ‘goed’ genoemd plan kan bij de verdere uitwerking enconcrete implementatie zo voorbeeldig blijken te werken, dat het debetrokken hogeschool of universiteit tot eer zal strekken. Op deconcrete daden zal het aankomen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK