ICT eigen portefeuille in HO

Nieuws | de redactie
25 september 2012 | “We kunnen ons eenvoudigweg niet voorstellen wat zich de komende jaren zal afspelen op ICT-gebied.” Inholland-voorzitter Doekle Terpstra benadrukt het belang van de HO-doorbraken hierin. “Binnen het CvB zouden we een aparte portefeuille voor ICT kunnen invoeren.”

Terpstra zegt dit in een column hierover in SURFMagazine. “Niet iedereen weet het, maar mede dankzij SURFneemt het Nederlands hoger onderwijs een voorhoedepositie in,”begint hij. Toch waarschuwt de Inholland-voorman dat dit ‘geengegeven’ is, aangezien de ontwikkelingen in technisch opzicht zoontzettend snel gaan.

Doorbraken razendsnel

“We kunnen ons eenvoudigweg niet voorstellen wat zich de komendejaren aan doorbraken zal afspelen op ICT-gebied.” Juist in hetonderwijs gaan die ontwikkelingen razendsnel. “Weblectures, opensource en open content, digitalisering van bibliotheken,kennisbanken en noem zo maar op – dat alles heeft invloed op demanier waarop we onderwijs geven.”

Volgens Terpstra gaat het in de ontwikkeling van deinformatietechnologie binnen en rond het HBO en WO zelfs zo hard,dat een speciale portefeuille ingericht zou moeten worden op hetniveau van het college van bestuur van de instellingen. Zo zouhet op strategisch en bestuurlijk niveau nog mogelijk blijven om deontwikkelingen enigszins bij te benen.

Samenwerken het nieuwe concurreren

Om dat te kunnen kan ook een grote HO-instelling als Inhollandniet alleen naar zichzelf kijken, stelt Terpstra. “Samenwerken ishet nieuwe concurreren,” trekt hij de discussie die ook speelt rondprofilering van HO-instellingen ook naar de ontwikkelingen inICT.

“Als we onze slagkracht kunnen vergroten door een partnershipaan te gaan met andere hogescholen, ook op het gebied van ICT, danzullen we het niet laten. Sterker nog: we willen het ookgraag.”

U leest het hele stuk van Doekle Terpstra hier (pagina 13), in het meest recente SURFmagazine. De column is ook te lezen in de HO Management Special die verschenenis naar aanleiding van het 25-jarig bestaan vanSURF. Abonneren op SURF magazine kan kosteloos via deze link.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK