Ome Joop, Marx en Thomas More

Nieuws | de redactie
19 september 2012 | Hoe ontwierp Karl Marx zijn Communistisches Manifest? Wat zette Joop den Uyl in zijn schoolschriftjes? De parels van het archief van het IISG zijn voor de liefhebbers nu te bewonderen: originele handschriften, unieke documenten en boeken die politiek en sociale geschiedenis hebben veranderd.

Diep verscholen in één van de archiefmagazijnen van hetInstituut, exposeert het Internationaal Instituut voor SocialeGeschiedenis (IISG) voortaan aantal topstukken uit zijn collectie.Erik-Jan Zürcher, directeur van het IISG: “We hebben de expositiein het leven geroepen omdat we het rondleidingenprogramma van hetInstituut nog aantrekkelijker wilden maken. Het IISG organiseert aljaren – en met veel succes – rondleidingen achter de schermen, maarwe willen het aantal vergroten. Deze professioneel ontworpenpresentatie draagt daar hopelijk toe bij.”

Utopia uit 1518

Te zien zijn onder meer handgeschreven documenten van LeonTrotski, de enige bewaard gebleven handgeschreven pagina van hetCommunistisch Manifest van Karl Marx,  een exemplaar uit 1518van Utopia van Thomas More, ledenwerving voor Amnesty Internationaldoor Albert Schweitzer en schoolschriftjes van Joop den Uyl. Al metal ontstaat zo een representatieve selectie uit het enormgevarieerde erfgoed van sociale bewegingen dat in Amsterdam wordtbewaard.

U kon en kunt er niet zo maar bij. Vroeger zat de schatkamereigenlijk altijd dicht. Nu is het mogelijk zich te vergapen aan dejuwelen van de sociale en politieke geschiedenis van Europa. Omconserveringsredenen zijn de stukken natuurlijk wel tentoongesteldin een geklimatiseerd archiefmagazijn.

Omdat deze ruimte normaal gesproken gesloten is voor publiek,kan deze alleen worden bezocht tijdens rondleidingen. De tour leidtlangs verschillende ruimtes in het gebouw. Deelname is gratis.

Groepen vanaf vier personen zijn van harte uitgenodigd zich vooreen rondleiding aan te melden. Voor informatie kijk hier of maak direct een afspraak via guidedtour@iisg.nl.ScienceGuide nodigt zijn lezers uit zich bij toptien@scienceguide.nlte melden als zij met de redactie een keer mee zouden willengenieten van de zeldzame schoonheid die het IISG ons te biedenheeft!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK