ProjectX, Haren en Rembrandt

Nieuws | de redactie
28 september 2012 | Was Rembrandt een F-side hooligan? Deed Tromp mee aan ProjectX? En Sweelinck aan de strandrellen in Hoek van Holland? De Gouden Eeuw was een soort Haren avant la lettre, zo bewijst de Amerikaanse historicus Benjamin Roberts.

Sex and Drugs before Rock ‘n’ Roll – Youth Culture andMasculinity in Holland’s Golden Age  vertelt over degedragingen van mannelijke adolescenten in de Gouden Eeuw.Jongemannen uit de periode tussen 1620 en 1630, met als bekendstevoorbeeld Rembrandt van Rijn, komen in dit boek van de AUP totleven.

Promiscue rokers

Zij gingen tegen de bezadigde, protestantse tijdgeest in doorhun haar te laten groeien en flamboyante, dandy-achtige kleding tedragen. Zij dronken overmatig, daagden stadswachten uit, warenpromiscue en zongen wellustige liederen. Bovendien waren zij deeersten uit de Europese geschiedenis die tabak rookten. De hippiesmet hun stickies zijn zo oud als de weg naar Kralingen, kortom?

De jaren 1620-1630 waren de welvarendste periode in de GoudenEeuw. Stijgende inkomens en een liberale tijdgeest brachten dezeopstandige generatie voort, iets wat een sterke invloed had op deNederlandse identiteit in de zeventiende eeuw. Aan de hand vanhoofdstukken over kleding, drank, geweld, seksualiteit, drugs envrijetijdsbesteding schetst Benjamin Roberts een indringend beeldvan deze jeugdcultuur.

Leestip voor Job Cohen

Roberts toont met dit boek aan dat normafwijkend gedrag van alletijden is. Juist in periodes van stijgende welvaart ontstaat ruimtevoor buitenbeentjes, worden extravagantie en het zwarte schaapgeaccepteerd. Met sprankelende en hilarische voorbeelden laat deauteur, Benjamin Roberts, dat zien.

De commissie-Cohen die de rellen in Haren rond ProejctXonderzoekt, kan er goed aan doen dit boek tot zich te nemen. Diekans is overigens niet denkbeeldig. Job Cohen vertelde tegenScienceGuide ooit, dat het mooiste ‘alfaboek’ dat hijrecent las de biografie van Joost van den Vondel was.  

Dr. Benjamin B. Roberts is een Amerikaanse historicus enschrijft over geschiedenis, kunst, cultuur en sport voor o.a. TimeOut Amsterdam en The Holland Times.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK