Reparatie hersenletsel geslaagd

Nieuws | de redactie
20 september 2012 | Farmacoloog prof. Harald Schmidt van de Universiteit Maastricht heeft de klinische werking van het middel VAS203 aangetoond voor de behandeling van hersenletsel na trauma. Het middel heeft een grote impact in het tegengaan van de zwelling in de hersenen naar een Traumatic Brain Injury (TBI).

Schmidt werkte samen met het Duitse bedrijf Vasopharm aan hetnieuwe middel. Uit de laatste studieresultaten blijkt dat in deplacebogroep de sterfte 12,5% was, terwijl er in de experimentelegroep geen sterfgevallen waren. “Een zeer bevredigend resultaat navele jaren onderzoek, investeringen en inspanningen van eengeweldig team,” aldus Schmidt.

Herstel significant beter

De intracraniële druk was in de experimentele groep ooksubstantieel lager vergeleken met de placebogroep. In de studiewerd tevens het neurologisch herstel gemeten zes maanden na hetletsel. Dit herstel was significant beter in de groep die VAS203ontving.

Volgens professor Schmidt bewijst de medische doorbraak dat je”met doorzettingsvermogen èn de juiste mensen fundamenteelonderzoek kunt vertalen van de universiteiten naar de kliniek.”VAS203 remt de werking van een enzym dat in de jaren tachtig aldoor Schmidt werd ontdekt.

Nieuwe benadering 

In de jaren negentig leidde onderzoek naar de schadelijkewerking van het enzym nog tot een Nobelprijs. Tot medischetoepassingen kwam verder onderzoek tot nog toe niet.

Professor Schmidt en collega’s kozen echter voor een anderebenadering, gericht op een unieke eigenschap van het enzym. Dezebenadering zorgde ook voor een doorbraak bij een ander onderzoek inhet laboratorium van prof.Schmidt, waarvoor hij vorig jaar een ERCAdvanced Investigator Grant ontving. Dit onderzoek richt zich op deremming van radicaalvorming na beroerte en bevindt zich nu nog ineen preklinische fase.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK