Saharazand tegen klimaatverandering

Nieuws | de redactie
21 september 2012 | Kan Saharastof de huidige klimaatverandering beperken door het bemesten van de oceanen? Om dit te onderzoeken gaat Jan-Berend Stuut van het NIOZ heel wat Saharazand verzamelen.

Schattingen zeggen dat er per jaar ongeveer 1 miljard ton stofuit de grootste woestijn op aarde blaast, waarvan verreweg hetgrootste deel in zee terechtkomt. Omdat het stof onder meer ijzerbevat  kan het de groei van algen en plankton stimuleren. Dezealgen en plankton halen ook het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer,waardoor de wereldwijde stijging van de temperatuur zou kunnenworden beperkt.

Sediment verzamelen

Om zo goed mogelijk de effecten van Sahara-stof op de oceaan inkaart te brengen zal een transect worden uitgezet van tiensedimentvallen. Deze worden onder water geplaatst van deKaapverdische eilanden tot aan de Caraïben. Daarnaast zal een nieuwte bouwen drijvende stofvanger midden in de Atlantische Oceaanworden uitgezet. In combinatie met satellietfoto’s zal dezestofvanger het transport van Sahara-stof en de neerslag ervan aanhet licht brengen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK