Universiteit leeft in glazen huis

Nieuws | de redactie
7 september 2012 | Op een zonnig Spui gaven prominente UvA-hoogleraren openbaar college in een glazen huis. Een mooi initiatief vindt Lodewijk Berkhout, maar à € 70.000? “Zo moet je als universiteitsbestuurder natuurlijk niet denken. Maar ik denk niet als universiteitsbestuurder, maar als student.”

“Op de basisschool moest ik altijd huilen tijdens de eersteminuten van een nieuw schooljaar. Mijn vader herinnert het zich noggoed, want hij begreep mij. Je loopt samen de school in, naar eennieuw lokaal met een nieuwe juf of meester. Je hangt je jas aan dekapstok en pas dan besef je: dit is het einde van een ongelofelijkfijne zomervakantie. Tranen van geluk dus. 

Glazen huis van kennis

Andere ouders vroegen mijn vader dan: heeft Lodewijk geen zin inschool? Het tegendeel is waar. Sterker nog, ongeveer 20 jaar laterheb ik van ‘de school’ mijn studieobject gemaakt. Deze week ben ikbegonnen aan de onderzoekmaster onderwijskunde aan de Universiteitvan Amsterdam. Mijn belevenissen zal ik met u blijven delen opScienceGuide, te beginnen die van afgelopenmaandag. 

Veel universiteiten en hogescholen openden hun academische danwel hogeschool jaar. U zult het met mij eens zijn: mijnuniversiteit stal de show. Midden op het Amsterdamse Spui werd eenglazen huis neergezet waar gedurende de dag maar liefst 15hoogleraren een kort college gaven. Veel voorbijgangers blevenstaan luisteren en laafden zich aan de kennis. Kortom, het was eensucces.

Studentenprotest in de sneeuw 

Terwijl ik op het zonnige Spui mijn lunch eet spreekt prof. dr.Ernst Hirsch Ballin over rechtsontwikkeling in de stad. Op zijnheerlijkste stem dwalen mijn gedachten af naar twee wintersgeleden. Op ditzelfde Spui, maar dan koud en besneeuwd,protesteerden 400 studenten politicologie voor het behoud van hunwerkgroepen. Docenten met tijdelijke contracten voelden zich nietzeker van hun baan, omdat de faculteit moest bezuinigen. Hetprotest had een zeker resultaat, de werkgroepen blevenbehouden. 

De 20 minuten van Hirsch Ballin zijn inmiddels voorbij. Wie kanswil maken op een Ipad mag hem een vraag stellen. Ik vraag me vooralaf hoeveel dit heeft gekost, want de organisatie ziet er heelgelikt uit. Volgens een woordvoerder van de UvA kostte ditevenement 70.000 euro, las ik gister in universiteitsblad Folia.Omgerekend zou dat ongeveer 5.000 euro per college zijn. 

Het mag wat soberder 

Zo moet je als universiteitsbestuurder natuurlijk niet denken.Met 632 miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten is eenlustrumactiviteit van 70 ruggen verdedigbaar. Maar ik denk niet alsuniversiteitsbestuurder, maar als student. 

Ik vind het fantastisch dat hoogleraren midden op het Spuicollege geven. Echter, in tijden dat banen op de tocht staan haddeze activiteit best wat soberder gemogen. Daarnaast is het alsstudent vaak niet te bevatten hoe geldstromen lopen op eenuniversiteit van deze grote. 

Toen ik afgelopen maandag naar college fietste besefte ik: watwas het een ongelofelijk fijne zomervakantie.” 

Lees de eerdere columns van Lodewijk Berkhout hier

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK