Bèta-studenten staan op scherp

Nieuws | de redactie
2 oktober 2012 | De "gehate boete" is dan wel weg, maar "het sociaal leenstelsel zal de bèta's de das om doen." De studenten van de drie TU's luiden de noodklok bij de twee informateurs. Ze "staan op scherp". bij al hun waardering voor het 'deelakkoord' van VVD en PvdA.

De vertegenwoordigers van technische studenten in Nederlandzijn”zeer verheugd over het aangekondigde deelakkoord”en “hetafschaffen van de langstudeerboete.” Zij roepen nu de politiek opom ook tegenover het ‘sociaal’ leenstel “een constructieve houding”aan te nemen.

In een noodoproep aan de informateurs geven zij aan “dat hetsociaal leenstelsel bèta’s de das om zal doen.” Daarom bepleitenzij -als het echt niet anders kan-voor een uitzondering van éénjaar voor technische studenten. 

Weg met die draak

“We zijn zeer tevreden over de op handen zijnde afschaffing vande langstudeerboete.”, zegt Bas Vollebregt, voorzitter van de VSSD,namens de studentenvertegenwoordigers van alle technischeuniversiteiten. “De boete is een draak van een maatregel, die geenenkele rekening houdt met de hoge studielast van bètastudies. Wezijn blij dat de boete er nu waarschijnlijk uit gaat.”

De bètastudenten vrezen namelijk niet zonder reden,l dat hetmogelijk afschaffen van de langstudeerboete de voorbode wordt voorde doorvoering van een in hun ogen “zogenaamd ‘sociaal’leenstelsel.” De studenten zijn bang dat bij invoering niemand meerzal kiezen voor een bètastudie met verregaande gevolgen.

Taltenttekort boven de 100.000

Het tekort aan ingenieurs zal in de huidige situatie al oplopentot 155.000 arbeidsplaatsen in 2016, zo blijkt uit het masterplan’Bèta en Technologie 2012′. Ingenieurs zijn essentieel voor degroei van de Nederlandse economie. Dit blijkt ook uit hetoverwegend technische karakter van topsectoren.

“Het invoeren van een leenstelsel zal dit tekort vergroten. Doorde hoge studielast van technische studies en de meerjarige mastervoor bèta’s worden de kosten voor technische studenten onevenredighoog. De keuze voor een technische studie wordt daarmee veel minderaantrekkelijk.” 

“Zorg er alstublieft voor dat wij niet de laatste studenten zijndie gekozen hebben voor een technische studie en laat ons alstoekomstig ingenieurs bijdragen aan de innovatie in Nederland.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK