Brazilië zet eScience op kennisagenda

Nieuws | de redactie
5 oktober 2012 | Brazilië werkt aan een stabiele kenniseconomie. Op de bijeenkomst rond het wisselende presidentschap van de Zuid-Amerikaanse alliantie Mercosur presenteerde de BRIC-grootmacht zijn wetenschap- en technologievoorstellen. eScience speelt daarin een belangrijke rol.

Omdat de economische groei van Brazilië momenteel snel enonstuimig is, zien kennisinstellingen en instituties moeilijkhedendie groei bij te benen. Zo is president Dilma Rousseff recent allangsgeweest bij verschillende Europese landen om plekken te vindenvoor het groeiend aantal Braziliaanse studenten. Universiteiten in Brazilië zijnsimpelweg niet in staat aan die vraag te voldoen en dus wilRousseff de komende jaren zo’n 100.000 studenten in het buitenlandonderbrengen.

Olieopbrengsten naar kennis en onderwijs

Om in de komende jaren Brazilië echt als kennisnatie op de kaartte zetten is besloten fors te investeren. Van de grote olieopbrengsten in Brazilië zal de komendejaren structureel een aanzienlijk percentage in onderwijs enonderzoek worden gepompt, zo maakte oliemaatschappij Petrobras inmaart dit jaar bekend.

Op de Mercosur-bijeenkomst in hoofdstad Brasilia maakte deeconomische grootmacht onder meer bekend dat de komende jaren deintegratie van de onderzoeksinfrastructuur in Brazilië de hoogsteprioriteit geniet.

eScience op de Braziliaanse agenda

“Countries with significant growth in science and technologyhave been concerned with safeguarding what we now call eScience,which is basically groups, laboratories, equipment and peoplecoming together, regardless of location,” zei Nelson Simões, dedirecteur-generaal van de National Education and Research Network(RNP) in een presentatie. “Experts say that research networks willbe essential elements to a country’s competitiveness anddevelopment.”

Zulke structurele ontwikkelingen zijn nodig nu Brazilië zichsnel ontwikkeld tot één van de grootste economieën ter wereld.Begin dit jaar werd al bekend dat het Braziliaans BBP het VerenigdKoninkrijk voorbij is gestreefd. De investeringen in Brazilië Kennisland werpen hun vruchten af.

Koninklijk bezoek in Brazilië

Dat zag ook UvT-professor SylvesterEijffinger. “Je beleeft in Brazilië een echte ‘catching upeconomy’. Er is een grote dynamiek die gedragen wordt door een snelgroeiende, zich ontplooiende middenklasse. Dit stimuleert de lageropgeleide bevolkingsgroepen om de zichtbare kansen door scholing enbedrijvigheid te gaan pakken. De sociale mobiliteit is ergroot.”

Dit najaar brengen Willem Alexander en Maxima samen met een groteNederlandse delegatie uit het hoger onderwijs onder leiding vanHalbe Zijlstra een bezoek aan Brazilië. Speciaal voorScienceGuide zal collegelid van De Haagse HogeschoolSusana Menéndez een dagboekbijhouden van dit bezoek. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK