Bruijn naar Senaat

Nieuws | de redactie
24 oktober 2012 | Het Zwitsers zakmes van de VVD volgt de omstreden Roermondse wethouder Van Rey op als Eerste Kamerlid. Prof. Jan Anthonie Bruijn trok al twee maal Rutte’s programcommissie en nog veel meer "Maar het begint gewoon als docent hier in de praktijk van het LUMC."

Ook leidt hij de onderwijscommissie van zijn partij, bestuurt en denkt mee bij de AWT, Nuffic, Hogeschool Leiden, CDHO, Teldersstichting en Onderwijsraad. Door zijn cruciale rol op een reeks sleutelposities in het kennisbeleid stond hij dit jaar op 2 in de ScienceGuide Top 10. Als senator zal hij zijn opvattingen en visies op dit terrein ongetwijfeld tot gelding laten komen.

Het wordt hier een museum

Zo pleit hij vurig voor een open, uitnodigende houding naar Europa. “Het is een heel andere, uitdagende wereld geworden en ga dat maar liever niet ontkennen, ook als land moet je dat niet doen. Als liberaal ben ik daarom juist op dit terrein voor een kleine, maar krachtige en ondersteunende Europese overheid, want het kennisbeleid kan niet zonder doorbraken op dat niveau. Doen we dat niet, dan wordt het hier bij ons een museum. En die moeten nu trouwens ook veel meer hun eigen broek ophouden!”

Die houding is in het bijzonder in het belang van de nieuwe generatie. Bruijn benadrukt waar hij maar kan dat de studenten van vandaag een internationale blik en ervaring ontwikkelen.

“We zullen studenten moeten voorbereiden op de voortdurende decorveranderingen later in hun werk, hun omgevingen, hun onderzoek en hun netwerken. Buitenlandervaring tijdens de studie levert daar een grote bijdrage aan. Dat zou door de invoering van BaMa gebeuren. Maar wat gebeurde er toen? We hebben de cesuur binnen BaMa zo ingevoerd dat daarin geen harmonie bestond. Je kon al met een Ba uit Groningen niet naadloos aansluiten bij een Ma in Leiden, laat staan in Hannover.”

Eurpees leren denken

“Dat is door de zogeheten ‘harde knip’ ook niet echt beter geworden, die was in dat opzicht een ontijdige maatregel. Logisch dat je dan een verplichte doorstroommaster bij dezelfde instelling nodig hebt en dat was nou juist niet de bedoeling! Hier kunnen we alleen op het Europese niveau de zaak echt oppakken en tot een doorbraak brengen. Dit moet wat mij betreft ook op de agenda.”

“We zullen moeten leren denken in termen van een Europese hoger onderwijs ruimte, ook wat betreft de financiering. Ik weet best dat heel veel mensen daar nog echt niet aan toe zijn, maar vroeger kon men zich ook niet indenken dat je in Friesland een student moest betalen die in Groningen ging studeren en dan werk vond in Amsterdam……”

Over de toekomst van het hoger onderwijs redeneert hij als een warm supporter van Halbe Zijlstra en zijn beleid voor de langere termijn. Bruijn is vooral een voorstander van een heldere blik op die toekomst en het nu reeds duidelijk maken van de koers die daarvoor gevaren moet worden. “Nu kunnen we heel gericht de volgende stappen die echt nodig zijn met elkaar in kaart brengen en ook concreet gaan zetten. Neem de financiering op basis van kwaliteit en profiel. De cijfers van nu maken mogelijk dat die bekostiging een aandeel van 7% van het geheel vormt.”

Piketpalen geslagen

“Die eerste stap wordt nu dus gezet. Vervolgens ben ik het met Paul van Maanen [vz Hogeschool Leiden] eens die zegt: ‘Dat moet op termijn wel doorgroeien naar zeker 25%’. Zulke vervolgstappen zullen we op verschillende punten moeten aangeven en afspreken. Kijk eens naar de vraag naar de criteria van kwaliteit waarop die financiering gebouwd gaat worden, straks dus zeker 25%. Welke criteria moeten dat zijn? Daar moet het hoger onderwijs met zijn omgeving nu duidelijke keuzes maken. Zijlstra heeft de piketpalen daarvoor geslagen in zijn stuk. Nu moet het veld zijn keuzes expliciet maken, bij de profilering, bij de differentiatie.”

In het HBO heeft Bruijn veel krediet verworven door het trekken van de commissie die het rapport ‘Vreemde ogen dwingen’ opstelde over drastische verbeteringen bij toetsing en examens . Binnen de vereniging van hogescholen worstelt men nu wel met de vraag hoe men dat krachtige advies het beste in de praktijk kan brengen.

Jan Anthonie Bruijn zal in dit verband op het aanstaande NHOC zijn visie geven op de vraag hoe bestel, kwaliteit en profiel van HBO en WO zich nu ‘na Veerman en Van Vught’ met elan verder moeten ontwikkelen. Het Nationaal Hoger Onderwijs Congres, met Bruijn als key note spreker van het exclusieve pre-seminar, wordt gehouden op 26/27 november in Rotterdam.

Het gehele programma van het Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2012 is hier te vinden. Aanmelden kan hier

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK