Emotie imitatie werkt niet

Nieuws | de redactie
31 oktober 2012 | Hoe herken je de emotie van je naaste? Is ‘spiegelen’, het imiteren elkaars gezichtsuitdrukking, daarbij van belang? Eigenlijk niet, zo blijkt uit onderzoek dat Agneta Fischer, UvA-hoogleraar Sociale Psychologie. Spiegelen gebeurt veeleer bij mensen die elkaar kennen en graag lachen.

Prof Fischer voerde haar onderzoek uit in het kader van het Groot Nationaal Onderzoek van NTR, VPRO en NWO. Haar artikel is de eerste wetenschappelijke publicatie die is verschenen naar aanleiding van het Groot Nationaal Onderzoek. Zij onderzocht het spiegelen en herkennen van de emoties ‘walging’ en ‘trots’.

Empathie belangrijker dan spiegelen

Daaruit blijkt dat mensen minder vaak spiegelen dan tot nu toe werd gedacht. Het imiteren van emoties gebeurde vooral bij mensen die elkaar kenden en bij lachen. Vreemden spiegelen de emotie van de ander niet. Proefpersonen die de gezichtsuitdrukking van walging wel imiteerden, bleken bovendien niet beter in staat om deze emotie te herkennen dan personen die niet spiegelden.

“Vaak wordt aangenomen dat het spiegelen van emoties helpt om de emotie van de ander beter te kunnen herkennen.  Uit dit onderzoek blijkt dat dat vrijwel geen rol speelt. Veel belangrijker voor emotieherkenning is de gezichtsuitdrukking van de ander en de mate van empathie die je voelt voor die persoon,” aldus Fischer.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het spiegelen van emoties in een ‘natuurlijke’ omgeving. Fischer baseerde haar artikel op een experiment dat zij voor het Groot Nationaal Onderzoek uitvoerde op de Libelle Zomerweek in mei 2011.

Bijna 300 vrijwilligers deden mee aan dat experiment. Hun gezichtsuitdrukkingen werden gefilmd terwijl zij tegenover elkaar zaten en opdrachten uitvoerden. In totaal hebben ruim 15.000 mensen meegedaan aan het onderzoek naar emotieherkenning, de meeste via online vragenlijsten.

Groot Nationaal Onderzoek

Het artikel van Fischer en haar collega’s Daniela Becker en Lotte Veenstra getiteld Emotional Mimicry in Social Context: The Case of Disgust and Pride is verschenen in het online Open Access tijdschrift Frontiers in Emotion Science. Een nieuw artikel naar aanleiding van het emotieonderzoek is in de maak. Fischer schrijft dit samen met haar medeonderzoekers Joost Broekens en Valentijn Visch van de TU Delft.

Het Groot Nationaal Onderzoek, gestart in september 2011, is een unieke samenwerking tussen wetenschappers, de omroepen NTR en VPRO en het publiek en is mede mogelijk gemaakt door NWO. Inmiddels is alweer het vierde Groot Nationaal Onderzoek van start gegaan.

In dit nieuwste onderzoek kijken wetenschappers van de Universiteit Maastricht naar de invloed van ‘alledaagse stress’ op aandacht en geheugen. Eerdere onderzoeken gingen over slaap en rekenvaardigheid en komend voorjaar start een nieuw onderzoek naar taal en woordenschat in samenwerking met onder meer de Universiteit Gent.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK