Hekserij en corruptie slopen Afrikaans voetbal

Nieuws | de redactie
9 oktober 2012 | Het Kameroens voetbalelftal heeft met Samuel Eto’o één van de beste spitsen ter wereld. Toch breekt het team internationaal weinig potten. Onderzoek van de UvT-antropoloog Arnold Pannenborg laat zien dat hekserij, geweld en corruptie toekomstig succes voorlopig in de weg staan.

Op het WK van 2010 probeerde de voetbalploeg van Kameroen allesom succes te hebben. Hekserij met muntstukken, urineren op demiddenstip en nachtelijke rondjes om het kerkhof ten spijt, hetelftal kon direct na de poulefase naar huis. Geen enkel puntenwisten ‘De Ontembare Leeuwen’ bij elkaar te spelen.

Pannenborg van de Universiteit van Tilburg deed in dezelfdeperiode anderhalf jaar lang antropologisch onderzoek in zowel Ghanaals Kameroen en komt tot de conclusie dat een combinatie vanbestuurlijk wanbeleid en het vertrouwen in occulte krachten. 

Wanbestuur en corruptie

Rijke en machtige mannen, onder wie zakenlui en politici,gebruiken hun posities als club- of bondsofficial voorprestigieuze, politieke en financiële doeleinden. Ze winnenwedstrijden, competities en toernooien door middel van omkoping,occulte krachten en geweld. Pannenborg concludeert dat competitieswegkwijnen door mismanagement en de exodus van talentvollespelers.

De populariteit van voetbal en voetballers in Afrika is groot enhet voetbal is daarom een belangrijk middel om status en prestigete vergroten. Menig club- en bondsvoorzitter vervolgt zijn carrièreals politicus, soms zelfs als president. Ook de commercie biedtkansen; machtige mannen (zogeheten Big Men) gebruiken hun invloedom spelers te verhandelen.

De Big Men beschouwen clubs en bonden als persoonlijk eigendomen besturen ze op autocratische wijze. Door het amateuristische,corrupte bestuur ontbreekt het clubs aan faciliteiten. Deonderbetaalde spelers vertrekken als ze kunnen naar hetbuitenland.

Afrikaans voetbal onder druk

Het mismanagement heeft een vergaande invloed op de kwaliteit enpopulariteit van het voetbal.  Slecht management zorgt ervoordat clubs en competities wegkwijnen. Door de veleomkopingspraktijken en geweld laten de fans het massaal afweten.Ook sponsoren haken af. In Afrika geven fans de voorkeur aanEuropees voetbal, waar de Afrikaanse voetbalhelden spelen.

Transparantie heeft weinig betekenis. Corrupte officials kunnendoen en laten wat ze willen en als overheden onderzoeken instellen,aarzelt FIFA niet het land te schorsen. De wereldvoetbalbond houdtniet van politieke inmenging. Volgens Pannenborg kan het voetbal inAfrika zich alleen ontwikkelen als bestuurders niet hun eigenbelangen, maar dat van de sport voorop stellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK