Oplaadstation Harvard

Nieuws | de redactie
24 oktober 2012 | Sylvester Eijffinger gaat weer opladen op Harvard. De Tilburgse econoom gaat er lesgeven, onderzoek doen en werken aan zijn boek over de vragen achter de eurocrisis. En hij gaat daar weer rondkijken, nadenken en schrijven voor ScienceGuide.

De UvT-hoogleraar Financiële Economie is in de maanden maart, april en mei van 2013 gastwetenschapper aan het Economics departement van Harvard en zal van de gelegenheid gebruik maken om seminars te houden voor collega’s en studenten. De gretigheid om juist over de onderliggende factoren van de eurocrisis in economie, politiek en samenleving te horen en door te denken, is bijzonder groot, zo vertelde hij aan ScienceGuide.

Midden tussen Fannie en Lehman

Tijdens zijn vergelijkbare sabattical in 2008 belandde Eijffinger – en met en via hem de lezers van ScienceGuide – met zijn neus in de economische boter. Het waren de maanden van de instorting van de Amerikaanse hypothekenmarkt, FannieMae en FreddyMac en de aanloop naar het omvallen van Lehman Brothers.

De discussies met mensen als Ben Bernanke van de Federal Reserve waren dan ook zorgelijk en vaak met veel meel in de mond, zo merkte Eijffinger en deed daar verslag van in zijn weekboeken die hij op ScienceGuide bij hield. Dat het in dat najaar van 2008 – gelijk op met de presidentsverkiezingen – faliekant mis zou gaan, kon bijna niet meer verassen.

Ook deed hij een treffende voorspelling: “Dit keer heb ik een uitvoerige discussie met de recente Nobelprijswinnaar voor de Economie Roger Myerson en de wellicht toekomstige winnaar van deze prijs Alvin Roth over hoe dictators als Dzenghis Khan en Stalin hun macht organiseerden en er altijd voor zorgden dat zij een groep van vertrouwelingen om zich heen hadden, die zij altijd beloonden en die daardoor loyaal aan hen bleven.” Onlangs won Roth de Nobelprijs.

Portret in trappenhuis

Tussendoor deed Eijffinger kleine observaties als “Rond elven komt mijn Tilburgse decaan langs om te kijken of ik wel hard genoeg werk. Dat bleek het geval. Wij gaan gaan even koffie drinken in de Hanson-Mason room op de bovenste etage van Littauer en vervolgens laat ik hem de portretten zien van de vele beroemde Harvard-hoogleraren in het trappenhuis, van Schumpeter tot Galbraith. In Tilburg hebben wij in het trappenhuis de portretten van anomieme studenten hangen. In de VS is men trots op zijn bekende hoogleraren.”

In de hoop, dat in de lente van 2013 geen vergelijkbare perikelen als Lehman, FannieMae of Hellas zullen opdoemen, zal Eijffinger ook dit maal op ScienceGuide een weekboek vanuit Harvard bijhouden. ‘Never a dull moment’, ook zonder financiële crises, is zijn verwachting.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK