Robotarm verbindt Nederland met Poznan

Nieuws | de redactie
5 oktober 2012 | Met een robotarm vanuit Noordwijkerhout realtime tweeduizend kilometer verderop in Poznan met een stapel blokken spelen. Op de SURFnet relatiedagen lieten wetenschappers van de UTwente en SURFnet zien waar robottechniek en een supersnelle internetverbinding toe in staat zijn.

Het valt niet mee om de blokjes met de robotarm met de robotarmop de wiebelende stellage te krijgen. In Noordwijkerhout kun je optwee schermen kijken of het lukt om de blokken goed te verplaatsen.Zowel op een hoge resolutie video (4K) als op een 3D-scherm metbril kun je proberen de arm goed te manoeuvreren.

De snelheid waarmee de bewegingen uit Nederland worden omgezettot handelingen in Poznan is verbluffend. “Samen metnetwerkleverancier Ciena hebben we een verbinding opgezet van40gigabite die de impulsen overzet. Daarmee is er slechts sprakevan 0,18 milliseconde vertraging,” vertelt één van deUTWente-onderzoekers betrokken bij het project.

SURF robotarm by Tim Cardol

SURF Robotarm (foto: Tim Cardol) 

De robotarm wordt al gebruikt, met name in de medische wereld isde toepassing veelbelovend. Toch was het nog niet eerder geluktover zo’n grote afstand zo goed het signaal over te brengen. “Deenige beperking die we nu nog hebben is de snelheid van hetlicht.”

Het experiment met de robotarm is een samenwerking van SURFneten de Poolse equivalent Poznan PSNC. “We wilden hier op de SURFnetrelatiedagen laten zien wat er al mogelijk is op dit gebied.”Volgens de onderzoeker zal het op grote afstand fysieke handelingenuitvoeren in de nabije toekomst nog vele toepassingen kennen. “Jekunt bijvoorbeeld denken aan robots die onderhoud uitvoeren inkernreactoren waar het voor mensen onverantwoord is zelf aan deslag te gaan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK