Rotterdamse tool voor profielwerkstuk

Nieuws | de redactie
30 oktober 2012 | Een leuk onderwerp, goede onderzoeksvraag en goede opbouw, het zijn zaken waar scholieren bij het profielwerkstuk voor het eerst echt voor staan. De Hogeschool Rotterdam heeft daarom een online tool ontwikkeld om hen te inspireren en ondersteunen.

Veel havo- en vwo-scholieren worstelen in hun examenjaar met hun profielwerkstuk. De afdeling Studievoorlichting en Aansluiting van Hogeschool Rotterdam wil hen helpen met hun ‘meesterproef’ en ontwikkelde daarom een online tool die scholieren in vijf stappen naar een gedegen werkstuk laat toewerken.

Leerproces op weg naar HO

“Het bijzondere van Profielwerkstukhulp is dat het in nauwe samenwerking met scholieren en decanen uit het voortgezet onderwijs is ontwikkeld,” vertelt HR-manager Maarten van Os. “Veel leerlingen zijn niet vertrouwd met methoden die bij het maken van een werkstuk van pas kunnen komen. Deze online tool helpt hierbij.”

“Het kiezen van een onderwerp, de voorbereiding en het doen van onderzoek tot de uitwerking enpresentatie van hun conclusies; door scholieren bij dit proces te ondersteunen, maken we hen in een vroeg stadium bekend met het werken op hbo-niveau. Bovendien slaan we een brug tussen hun keuze voor een profiel, hun vervolgopleiding en de uiteindelijke beroepskeuze.”

Het profielwerkstuk is in het leven geroepen om de overgang van de middelbare school naar het hoger onderwijs te verkleinen. Daarom telt niet alleen het eindresultaat, maar wordt ook de weg ernaar toe als een leerproces gezien. Het biedt scholieren de mogelijkheid om belangrijke vaardigheden – zoals zelfstandig werken en het doen van onderzoek – in de praktijk te oefenen.

U vindt de nieuwe online tool van de Hogeschool Rotterdam hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK