Salaris CvB’s fors omlaag

Het nieuwe kabinet ziet definitief af van het doorvoeren van de arbeidsvoorwaardelijke aspecten van het rapport-Dijkstal. Dit stuk ligt al een hele tijd te wachten op uitvoering. Nu daar niets van komt, raakt dit vooral de beloning van ministers. Gevolg is dat de Balkenendenorm met zo’n 30 % verlaagd zal worden.
Of zoals de RA-tekst het zegt: “In afwijking van het advies van de commissie Dijkstal wordt het salaris van bewindspersonen definitief niet verhoogd. In lijn hiermee wordt het wetsvoorstel normering topinkomens aangepast, dat betrekking heeft op de salarissen in de (semi-)publieke sector. De norm wordt 100% in plaats van 130% van een ministersalaris.”
Niet alleen CvB’s moeten bloeden
Dit betekent dat de nieuwe coalitie ervan uit gaat, dat de nieuwe publieke salarisnormering meteen doorgevoerd wordt in de overige sectoren van publieke diensten. Dus ook in de voorliggende voorschriften voor de salarissen van de top van universiteiten en hogescholen. De norm voor hun beloning zal dan ook met eenzelfde 30% omlaag moeten gaan. De zogeheten wet WNT zal omlaag worden aangepast.
En voor tophoogleraren en andere excellente – en vaak kostbare – mensen in innovatie en R&D binnen kennisinstellingen is het nieuws al even onaangenaam. Want VVD en PvdA gaan nog een stapje verder. “Die [verlaagde Balkenendenorm] geldt niet alleen voor topfunctionarissen, maar voor alle medewerkers. Uitzonderingen op de norm moeten een wettelijke basis hebben.”
Pikant is tevens dat een oude bekende de opdracht heeft deze ingrepen in de salarissen financieel door te zetten: Ronald Plasterk. Hety regeerakkoord meldt namelijk: “De (budgettaire) verantwoordelijkheid voor het realiseren van de (resterende) taakstelling ligt bij de minister van BZK.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
‘Geef brede vaardigheden een plaats in hoger onderwijs’
