VVD verrast op kennisministeries

Nieuws | de redactie
29 oktober 2012 | De kennishoek van Rutte-II wordt zwaar bezet. De premier zet zijn zwaarste mensen in op onderwijs, onderzoek en innovatie. Met Kamp op de topsectoren en Dekker op onderwijs geeft Rutte een signaal af. Wie is Dekker?

De VVD leider verraste dit weekend met twee beslissingen. Hij laat vicepremier Maxime Verhagen opvolgen op EL&I door opnieuw een de facto vicepremier. Henk Kamp zal immers als oud-informateur meteen de feitelijke voorman zijn van de VVD-bewindslieden binnen de nieuwe coalitie.

Zwaargewicht op topsectoren

Tevens onderstreept Rutte het bijzondere gewicht van het departement van EL&I binnen het kabinet. De topsectoren en het onderzoek krijgen een echt zwaargewicht als hun pitcher.

Op OCW kwam de tweede verrassing. Wethouder Sander Dekker uit Den Haag wordt de liberale staatssecretaris. Daarmee zet Rutte een nieuwe kroonprins kandidaat na Zijlstra op die post. Met PvdA’er Jet Bussemaker zal hij een nieuw ‘sterk duo’ vormen à la Van Bijsterveldt-Zijlstra. Maar met omgekeerde portefeuilles.

Dekker heeft twee duidelijke pluspunten voor de opvolging bij de portefeuille-Van Bijsterveldt. Als wethouder Onderwijs heeft hij een stevig PO- en VO-beleid gevoerd, met veel aandacht voor de voorschoolse educatie. “Hij deed veel aan de taalachterstanden waar kinderen mee op school al beginnen. Juist in Den Haag is dat een fors probleem,” zegt Youssef Oualhadj die als studentenvoorzitter in die stad vaak de degens met Dekker kruiste.

De Asscher van Den Haag

De huidige LSVb-bestuurder is niettemin zeer positief over de liberale wethouder. “Over Dekker heb ik niet veel te klagen. Integendeel!” Susana Menendez van het CvB van de Haagse Hogeschool heeft vergelijkbare ervaringen met Sander Dekker. “Ik vond hem betrokken, deskundig en zakelijk op die post. We konden altijd op hem rekenen: één telefoontje en de wethouder was erbij.”

Oualhadj noemt hem ‘de Asscher van Den Haag’, omdat hij als onderwijswethouder zich zeer snel ontpopte als een veel bredere bestuurder en politicus. Na de raadsverkiezingen van 2010 stapte Dekker dan ook over naar de zwaarste post in het stadsbestuur, Financiën.  

Minister Bussemaker krijgt dus een ingewerkte PO-VO-collega die haar bij het begrotingsbeleid binnen OCW aardig bij zal kunnen houden en scherp houden. Op hoger onderwijs terrein is Dekker evenmin onervaren. Hij trok flink aan de HO-ambities van zijn stad. Als internationale studentenstad moest Den Haag veel attractiever gemaakt worden, vond hij. De vele Europese opleidingen van de Haagse Hogeschool, met lectoren als Joris Voorhoeve en Jaap de Zwaan, verdienden extra impulsen.

Ook trok hij aan de komst van het University College van de Leiden en kon recent prachtige nieuwbouw daarvoor direct achter de Koninklijke Schouwburg geopend worden. Als stad van de internationale rechtsorde moet Den Haag op deze manier een passend HO- en R&D-profiel en zwaartepunt krijgen.

Geen applausmachine

Die verbreding is ook merkbaar in Dekker’s recente benoeming tot voorzitter van het Rathenau Instituut. “Dat hij die functie nam, laat zien dat zijn interesse voor kennis, onderzoek en onderwijs in den brede onverminderd levendig is gebleven,” onderstreept Menendez.

Pikant is daarom nu, dat dit instituut met feiten en cijfers de beleidsmakers van EL&I rond de topsectoren regelmatig kritisch heeft benaderd. Minister Kamp zal in staatssecretaris Dekker op OCW wel een partijgenoot, maar geen applausmachine tegenkomen.

Dat Sander Dekker snel omhoog wil in de politiek en daarbij ook risico’s durft te nemen, bleek onlangs impliciet. De fanatieke mountainbiker klom over een ongebaand pad omhoog en maakte een smak. Zijn daardoor gebroken arm moet op zijn stadsgenoot Mark Rutte toch indruk gemaakt hebben. Kleinzerig is de staatssecretaris alvast niet. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK