Andre Geim kraakt korte termijn denken

Nieuws | de redactie
30 november 2012 | Nobelprijswinnaar Andre Geim (Radboud) vindt dat toegepaste wetenschap geen zaak is van universiteiten. “Forcing academics to carry out applied research is like forcing politicians to design aircraft,” prikkelde hij de Royal Society in een rede.

De natuurkundeprof van de University of Manchester die in 2010 de Nobelprijs won, is kritisch over het bedrijven van wetenschap in lijn met maatschappelijke ‘grand challenges’. “Cherry-picking winners” is volgens Geim niet de manier om wetenschappers tot revolutionaire nieuwe ontdekkingen te brengen.

Peanuts voor grafeen

“Imagine a bunch of chimps sitting in a banana tree pondering about their needs [for the next] 10 or 20 years. They would improve banana-peeling technology. As a society we are doing the same by investing in [directed programmes] instead of investing in good people.”

Reden voor de kritiek van Geim is het geringe bedrag dat Groot-Brittannië investeert in het onderzoek naar grafeen dat de Nobelprijswinnaar en zijn team uitvoeren in Manchester. Volgens Geim wordt er wereldwijd een miljard pond geïnvesteerd in onderzoek naar grafeen. De vijftig miljoen van de Britse overheid is daarbij vergeleken “peanuts.”

Geen visie op lange termijn

De teruglopende investeringen in R&D door het Britse bedrijfsleven baren Andre Geim grote zorgen. Terwijl verwacht mag worden, dat het onderzoek naar reële toepassingen van grafeen waarschijnlijk zo’n veertig jaar in beslag zal nemen, zijn grote bedrijven enkel zins te investeren in projecten waar op korte termijn resultaten mee geboekt kunnen worden.

“I can’t find people in big companies to whom I can speak,” mopperde Geim. Hij betreurt het eigenlijk, dat het grootste deel van het lange termijn onderzoek naar grafeen wordt uitgevoerd door start-ups die zijn voormalige promovendi hebben opgezet. Anderen in het bedrijfsleven missen de visie en durf zulke thema’s voor de toekomst op t pakken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK