Andre Geim kraakt korte termijn denken
De natuurkundeprof van de University of Manchester die in 2010 de Nobelprijs won, is kritisch over het bedrijven van wetenschap in lijn met maatschappelijke ‘grand challenges’. “Cherry-picking winners” is volgens Geim niet de manier om wetenschappers tot revolutionaire nieuwe ontdekkingen te brengen.
Peanuts voor grafeen
“Imagine a bunch of chimps sitting in a banana tree pondering about their needs [for the next] 10 or 20 years. They would improve banana-peeling technology. As a society we are doing the same by investing in [directed programmes] instead of investing in good people.”
Reden voor de kritiek van Geim is het geringe bedrag dat Groot-Brittannië investeert in het onderzoek naar grafeen dat de Nobelprijswinnaar en zijn team uitvoeren in Manchester. Volgens Geim wordt er wereldwijd een miljard pond geïnvesteerd in onderzoek naar grafeen. De vijftig miljoen van de Britse overheid is daarbij vergeleken “peanuts.”
Geen visie op lange termijn
De teruglopende investeringen in R&D door het Britse bedrijfsleven baren Andre Geim grote zorgen. Terwijl verwacht mag worden, dat het onderzoek naar reële toepassingen van grafeen waarschijnlijk zo’n veertig jaar in beslag zal nemen, zijn grote bedrijven enkel zins te investeren in projecten waar op korte termijn resultaten mee geboekt kunnen worden.
“I can’t find people in big companies to whom I can speak,” mopperde Geim. Hij betreurt het eigenlijk, dat het grootste deel van het lange termijn onderzoek naar grafeen wordt uitgevoerd door start-ups die zijn voormalige promovendi hebben opgezet. Anderen in het bedrijfsleven missen de visie en durf zulke thema’s voor de toekomst op t pakken.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap