Betere kwaliteit ziekenhuis

De kwaliteit van ziekenhuizen verbetert na publicatie van kwaliteitsresultaten door een externe autoriteit. Dat concludeert de Tilburgse promovendus Fatih Cemil Özbugday. Hij onderzocht de situatie in Duitsland, waar ziekenhuizen verplicht zijn elke twee jaar de kwaliteitsresultaten te publiceren. De uitkomsten van het onderzoek kunnen leerzaam zijn voor Nederland.
Ook verschillen in kwaliteit kleiner
Duitse ziekenhuizen publiceren elke twee jaar volgens een voorgeschreven stramien gegevens over de kwaliteit van de zorg die ze verlenen, zowel wat betreft de processen in de organisatie als de resultaten van de behandelingen. Een federale autoriteit voor kwaliteitsbewaking stelt de kwaliteitsindicatoren van de klinische zorg vast en ziet toe op de publicatie van de resultaten.
De econoom Özbugday heeft zich gespecialiseerd in mededingings- en reguleringseconomie en was ook onderzoeker bij de NMa. Hij vergeleek de resultaten van de Duitse ziekenhuizen van 2006 met die van 2008 en concludeert dat in 2008 de kwaliteit van de ziekenhuiszorg is toegenomen. De verschillen in kwaliteit tussen de ziekenhuizen nam in die periode juist af. Hij concludeert dat ziekenhuizen concurreren op de kwaliteit van hun zorg, zoals ook de bedoeling was. Naarmate er meer concurrentie is, heeft de publicatie van de resultaten van de zorg meer effect.
De kwaliteit van de ziekenhuizen die in 2006 slechter presteerden, was in 2008 wel significant meer toegenomen dan de ziekenhuizen die in 2006 beter presteerden. Maar het is niet uit te sluiten dat dit werd veroorzaakt doordat de betere ziekenhuizen ook meer ernstig zieke patiënten behandelden.
Meest Gelezen
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
