Blijft kennisgeld EU toch op peil?

Nieuws | de redactie
16 november 2012 | De EU-begroting voor 2014-2021 moet soberder, maar president Van Rompuy spaart nadrukkelijk de voorziene investeringen in kennis en Horizon 2020. Hij heeft een voorstel ingediend om de blokkade tussen de lidstaten onderling en de Commissie van Barroso weg te nemen

De president van de Europese Raad blijkt weer als loodgieter en olimannetje tegelijk zijn vernuft en gezag in te moeten en kunnen zetten in de Europese top. Van Ropuy’s voorzet voor een Multiannual Financial Framework 2014-2020 laat zien, dat hij vooral bij de uitgaven voor landbouwsubsidies en ‘cohesiefondsen’ aanzienlijke ruimte ziet om te snijden. Daarme zal hij ongetwijfeld de veto dreiging door premier Cameron willen voorkomen.

Van koeien naar kennis

In het kader van de Brits-Nederlandse lijn van ‘van koeien naar kennis’ houdt Van Rompuy het hoofdstuk ‘Competitiveness’ grotendeels op peil. Hij verschuift enkele grote projecten, waaronder het kernfusie-experiment ITER, en houdt zo een besparing beperkt. Hierin zit ook het grote R&D-investeringsprogramma Horizon 2020.

Het budget voor dit hoofdstuk zou voor de komende 7 jaar nu gaan van een voorziene € 114.9 miljard naar €108,7 miljard, zo rekent EARTO voor.  Bovendien heeft Van Rompuy dit deel van de begroting buiten het rijtje thema’s voor latere verdergaande versoberingen gezet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK