Brits leenstelsel pakt duurder uit

Nieuws | de redactie
2 november 2012 | Rutte/Asscher let op! De berekeningen voor het nieuwe Britse sociaal leenstelsel blijken "extreem optimistisch." Het is niet reëel meer te denken dat afgestudeerden gemiddeld 100.000 pond gaan verdienen.

In een recent rapport komt het Britse Higher Education Policy Institute (HEPI) tot de conclusie dat de kosten van het Engelse hoger onderwijs niet op realistische uitgangspunten zijn gestoeld. In het oude model kregen universiteiten directe overheidsfinanciering. Met de verhoging van de collegegelden en een leenstelsel voor de studenten om deze op te brengen, is die collectieve bijdrage flink teruggeschroefd. Maar HEPI berekent dat de kostenraming van dit nieuwe model veel te rooskleurig is.

Capaciteit om terug te betalen minder

HEPI stelt dat de berekeningen “van zeer onzekere en optimistische veronderstellingen uitgaan.” Als gevolg daarvan vrezen Britse studenten nu dat de voorwaarden voor terugbetaling van studieleningen met terugwerkende kracht zullen worden gewijzigd, zodat toekomstige generaties arbeidskrachten met nóg hogere studieschulden aan hun carrière zullen beginnen.

Een ander gevaar zit vooral bij de instellingen. zij vrezen dat de bekostiging in dit model zal moeten uitgaan van ingrepen waarin hun studentenaantallen zullen worden beperkt. Het Higher Education Policy Institute constateert dat de collegegelden nu al flink duurder zijn uitgepakt dan aanvankelijk was voorgespiegeld. In plaats van een gemiddeld collegegeld van 7500 pond, ligt het gemiddelde inmiddels op 8300 pond.

Verder stelt het rapport dat het veel te optimistisch is te denken dat de gemiddelde afgestudeerde na 30 jaar 100.000 pond zal verdienen. Terugbetalingsregimes die daarvan uitgaan zullen zeer kwetsbaar blijken te zijn en de overheid op termijn mety grote, onvoorzien schulden laten zitten. In de praktijk zullen vele afgestudeerden immers veel minder mogelijkheden hebben om hun leningen af te betalen, stelt HEPI.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK