Bussemaker doet HO

Nieuws | de redactie
5 november 2012 | De nieuwe bewindslieden maken een vliegende start. Op OCW gaat de minister zelf het beleid doen ten aanzien van HBO en WO. En wat nog meer?

Jet Bussemaker gaat in zeker zin verder waar zij bij de HvA gebleven was. De grote lijnen van het beleid ten aanzien van hoger onderwijs zal de nieuwe minister behartigen. De portefeuille van Marja van Bijsterveldt gaat echter niet in zijn geheel naar staatssecretaris Sander Dekker.

Bussemaker zal naast het HO ook het beleid ten aanzien van het middelbaar beroepsonderwijs doen. Dat maakt het logisch dat zij ook de studiefinanciering onder haar hoede neemt, aangezien in beide segmenten van het onderwijs aanzienlijke veranderingen juist daar zijn voorgenomen.

Cultuur en media gescheiden

De minister zal ook het cultuurbeleid behartigen. Voor de uitvoering van het rapport-Dijkgraaf en het sectorplan voor de kunstsector in het HBO in het kader van ‘Veerman’ en ‘Van Vught’ is dit een wezenlijke plus te noemen. Zij heeft daarmee enkele terreinen waar bezuinigd moet worden en enkele waarin het budget op peil kan blijven verenigd in haar pakket.

Dat geldt ook voor staatssecretaris Sander Dekker. Hij zal PO en VO voor zijn rekening nemen. Daarnaast doet hij het mediabeleid, een sector waar het regeerakkoord nog een forse extra bezuiniging in petto bleek te hebben. Opmerkelijk is dat hiermee de om tactische compromisredenen aangebrachte scheiding tussen het cultuur- en mediabeleid uit Rutte-I nu wordt voortgezet als leidende beleidsaanpak.

Over de visies van Jet Bussemaker op haar beleidsterrein leest u hier een uitgebreide weergave en analyse. De opvattingen en aanpak van Sander Dekker leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK