California dreaming

Nieuws | de redactie
7 november 2012 | Gaat California $6 miljard extra investeren in onderwijs? Het referendum daarover is nog ‘too close to call’. Door te nivelleren en een kleine BTW-verhoging wil Governor Brown zijn kennisstaat redden.

Alle inkomens boven $250.000 zouden bij een overwinning van het voorstel van Brown – Proposition 30 – zeven jaar wat meer inkomstenbelasting gaan betalen en alle consumenten zouden opdraaien voor een BTW-verhoging van een kwart procent.  De onderwijsbonden stonden achter Jerry Brown, die in de jaren tachtig al eens gouverneur van zijn staat was, toen als een jeugdige ecologische vernieuwer.

Schimmige tegenstrevers

Hij hield de kiezers voor, dat zonder deze aanvullende investeringen hij de staatsbegroting zo moest aanpassen,dat de uitgaven voor scholen en het HO-stelsel van de University of California met $6 miljard zou moeten inperken. De schade zou dan niet te overzien zijn.

Hoewel de kiezers in deze staat van nature tegen elke belastingverhoging geneigd zijn te stemmen – en daarmee bijvoorbeeld ook Arnold Schwarzenegger op de troon hadden gezet – blijkt nu een zo groot deel van hen voorgestemd te hebben, dat het referendum op een haar na aangenomen lijkt te zijn.

In rechtse kringen werd dit mogelijke resultaat als een gevaarlijke trendbreuk in de tijden van de Tea Party en haar aanhang beschouwd. Zo heeft een groep vanuit Arizona zeer veel geld gestoken om dit referendum te laten falen. Deze schimmige organisatie onder de mooie naam ‘Americans for Responsible Leadership’ schonk $ 11 miljoen voor een tegencampagne. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK