Elite-uni Parijs onder curatele

Nieuws | de redactie
28 november 2012 | Een lijk in een hotelkamer in New York. Een funest Rekenkamer-rapport. ‘Sciences Po’ in Parijs staat aan de afgrond.

De Franse Hoger Onderwijs minister heeft ingegrepen in een van de meest fameuze universiteiten. Het gaat om de kaderschool voor de top van politiek en bestuur, de ‘Sciences Po’ universiteit in Parijs. Zowel de financiën als het bestuur zijn onder curatele gesteld.

In het voorjaar vond men de chef, Richard Descoings, dood in een hotelkamer in New York. De geruchten waren niet van de lucht. Zijn rechterhand, Hervé Crès, trad snel aan als interim-directeur en werd tevens aangewezen als zijn komende opvolger.

Une victime collatérale

Intussen deed de Rekenkamer onderzoek naar de situatie. Deze kwam met een rapport waaruit bleek dat er grote financiële onregelmatigheden aan de orde waren. De leidinggevenden van de universiteiten hadden elkaar aanzienlijke salarisverhogingen gegeven bijvoorbeeld. Sciences Po wordt namelijk wel bekostigd door de overheid, maar functioneert verder als een zelfstandig bestuurde stichting.

De regering van François Hollande heeft hierop fors ingegrepen. Opvolger Crès is op zij geschoven. Een voorlopig zakelijk directeur is aangewezen om de touwtjes in handen te nemen en de boeken door te vlooien. De groep voormalige bestuurders zou zelfs een aanklacht wegens wanbeleid boven het hoofd hangen.

In Le Monde zegt Crès dat hij zich ziet als een onbedoeld ‘nevenslachtoffer’ van de hele kwestie. “Je n’accepte pas de servir de bouc émissaire. Richard Descoings a bousculé les conservatismes, ce qui a pu provoquer du ressentiment chez certains. De ce point de vue, oui, je suis une victime collatérale. Je comprends l’émotion provoquée par certaines révélations du rapport de la Cour des comptes. Certains errements ont déjà été corrigés et je me suis engagé à faire en sorte qu’ils ne puissent plus se reproduire.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK