Fries toerisme klaar voor de toekomst

Nieuws | de redactie
9 november 2012 | Het Sectorplan Noord en de European Tourism Future Institute van Stenden willen de toeristische sector in Friesland toekomstbestendig maken. Het rapport ‘Jeugd en Watersport’ schetst hoe de jeugd te boeien is. “Jongeren zijn zappers: ze willen nieuwe concepten uitproberen en actief zijn”

Dat jongeren steeds andere wensen hebben, is volgens het ETFI-rapport een uitdaging waar de toeristische sector op in moet springen. “Ondernemers zullen dit aanbod moeten brengen, al dan niet door de handen in een te slaan en (flexibele) pakketten aan te bieden. De fysieke en organisatorische infrastructuur moet toereikend zijn.

De virtuele infrastructuur moet ook goed functioneren. Jongeren hebben immers veel keuze en zijn kieskeurig. Vindbaarheid, toegankelijkheid en gemakkelijk boeken zijn daarom van belang.”

Watersport als trekpleister

Watersport is volgens de ETFI-onderzoekers de belangrijkste trekker van jonge toeristen, maar er zijn verschillende redenen en motieven om Friesland als bestemming te kiezen. Met name de aanwezigheid van goede uitgaansgelegenheden, de nabijheid en compactheid van de toeristische regio en de mogelijkheden tot waterrecreatie zijn leidend en moeten gezamenlijk als leidraad dienen om Friesland als toeristische regio op de kaart te zetten.

Daartoe doet het ETFI aan aantal concrete aanbevelingen:

-Besef waar jongeren voor komen; denk niet vanuit het product (ze moeten en zullen varen) maar vanuit de wensen van onze gast.

-Creëer voor de jongere watersporter hoogwaardige, professioneel opgezette “chillplekken”. Daarvoor is samenwerking tussen watersport, horeca en de evenementensector nodig, net als ondersteuning vanuit de overheid!

-Watersport moet worden gepresenteerd als een lifestyle: enerzijds actief en ruig, anderzijds relaxed.

– Een flexibel aanbod. Stel jonge bezoekers in staat verschillende ervaringen op te doen. Hou het steeds weer nieuw en spannend.

-Maak het boeken van de vakantie niet tot een sport op zich. Jongeren willen direct kunnen boeken op uw website. Liefst alle informatie bij elkaar!

-Bent u ook atijd goed bereikbaar, of krijgen belangstellenden de voicemail? Ook op deze gebieden ligt samenwerking tussen bedrijven voor de hand.

-Nodig een groep gerenomeerde travel bloggers uit om een week in een representatieve accomodatie te verblijven.

De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd op het Fryske Toerisme Kongresdei (FTK) in Sneek en zijn het resultaat van een langlopend onderzoek van het European Tourism Future Institute dat toekomstscenario’s maakt voor de toeristische sector in Nederland en daarbuiten.

U lees het volledige onderzoek hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK