Groei door kennis

Nieuws | de redactie
28 november 2012 | Kennis geeft groeikracht in een recessie. Zo komt ‘slimste regio op aarde’ Zuidoost-Brabant relatief goed weg. In 2013 kunnen de industrie- en de transportsector waarschijnlijk profiteren van de aantrekkende wereldhandel en blijven scoren door de ‘triple helix’ van kennisinstellingen, bedrijven en overheden.

De Brainport regio moet volgens ING worden beschouwd als één van de belangrijkste kennisregio’s van Europa. Om in de toekomst een frontrunner te blijven, zijn initiatieven zoals Brainport Industries, waarbinnen toeleveranciers van bedrijven als Philips, ASML en Canon gezamenlijk nieuwe groei- en afzetmarkten aanboren, van groot belang. Ook het opleidingsniveau en het aantal kenniswerkers, dat in vergelijking met andere regio’s behoort tot de hoogste categorie, spelen hierin een belangrijke rol.

Meer banen

Ondanks de opgelopen werkloosheid was er banengroei zichtbaar in branches die sterk vertegenwoordigd zijn in Brainport regio. Zo groeide het aantal werkzame personen in zowel de High Tech systems & Materials (+19%) en Automotive (+10%) aanzienlijk en blijven er vacatures voor technische en industrieberoepen bestaan.  Zo is één van de grootste regionale werkgevers ASML, als gevolg van de investeringen van Intel, opzoek naar circa 1.200 nieuwe werknemers.

De export zal in 2014 weer flink toenemen en daar profiteren vooral Brainport bedrijven zoals DAF, VDL, NXP en ASML van. “De kracht van onze regio komt tot uitdrukking binnen Brainport. De sterke samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen  zoals Triple Helix, de hightech verbinding met de regio Zuidoost-Nederland en de exportkracht zorgt ervoor dat we relatief goed door de recessie gaan komen”, zegt Marcel Beckers, ING Regiodirecteur MKB Zuidoost-Nederland, over de verkenning die zij hebben uitgevoerd naar de kansen in crisistijden.

Niet slecht, helaas geen nieuw topjaar 

Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld besloten in het feit, dat Zuidoost-Brabant goede toeleverrelaties met Duitsland kent. Dit land vormt het tussenstation voor producten met Azië als eindbestemming en daardoor is het mogelijk te profiteren van de groei in Azië. Zowel het MKB als grootbedrijven in de regio zullen hier volgens het rapport op termijn de vruchten van plukken.

Brainport Development merkt in de hightech sector dat men ondanks de moeilijke omstandigheden in de Nederlandse economie en elders in de EU positief gestemd is over 2012 en ook in 2013 groeikansen ziet. De betrokken ondernemers zijn vaak wereldwijd actief in hoogwaardige nichemarkten. Deze nichemarkten, met name buiten Europa, onttrekken zich wellicht aan het algemene beeld en laten wel groei zien. Wel was 2011 een topjaar voor de hightech sector in Brainport, dat in 2012 niet geëvenaard zal worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK