Kloppend hart Sao Paulo

Nieuws | de redactie
29 november 2012 | Als je ergens moet zijn voor dynamiek en nieuwe kennisbloei, kom dan naar Sao Paulo. De kennispartijen uit Nederland keken hun ogen uit en sloten waar ze maar konden nieuwe partnerships. Nu komt het aan op doorpakken en waarmaken, dat snapt iedereen.

Je kunt niet overal zijn, daar is Brazilië immers te groot voor. En dus maakten zowel de Handels- als de OCW-missie keuzes. In kennisregio’s São Paulo en Minas Gerais wordt de delegatie hartelijk ontvangen en worden zaken gedaan. “We are committed to develop partnerships.”

Als zakelijk hart van Brazilië zit het geld in Saõ Paulo. Dat zie je in de investeringen die gedaan worden in impulsen voor het bedrijfsleven. “Het straalt allemaal zoveel energie uit wat hier gebeurt. Als je hoort wat voor bedragen je soms om de oren vliegen,” verbaast Karl Dittrich, als kersvers VSNU-voorman deelnemer aan de missie, zich tijdens de reis.

São Paulo kenniscentrum

Met de volgens de Times Higher Education Ranking twee beste universiteiten van Zuid-Amerika (University of São Paulo en State University of Campinas) vormt de staat São Paulo ook echter ook het hart van de Braziliaanse kenniseconomie. Reden voor de OCW-delegatie om hier gedurende twee dagen volop in contact te treden met de Braziliaanse partners of mogelijke partners.

Zo werd bij FIESP, de werkgeversorganisatie van de staat São Paulo,  bekendgemaakt dat TU Delft met BE-BASIC een vestiging in Campinas zal starten om onderzoek te doen in de bio-based economy. Delft beklonk nauwe samenwerking met Braziliaanse partner, maar er werden onder toeziend oog van Carlos Nobre, de national secretary van het Ministry of Science, Technology and Innovation nog meer intentieverklaringen getekend. Elkaar leren kennen en ‘match-making’ bewerkstelligen in onderwijs en onderzoek stond centraal tijdens de OCW-missie.

Kansen voor TU’s en life-sciences

Een dag later bij FAPESP, de NWO van Saõ Paulo, werd dit pad vervolgd. FAPESP tekende een Memorandum of Understanding met BE-BASIC om subsidie te gaan verstrekken aan gezamenlijke onderzoeksprojecten in de bio-based economy. Met name de TU’s zagen in São Paulo daarom kansen gloren om hun wetenschappelijke plannen te presenteren en zich te koppelen aan de Braziliaanse aanwezigen.

De scientific director van FAPESP Carlos Henrique de Brito Cruz benadrukte tijdens de bijeenkomst dat FAPESP ook in andere sectoren uitziet naar samenwerking. De staat Saõ Paulo is met 50% van alle onderzoeksoutput van heel Brazilië en een percentage van 13% van de staatsuitgaven aan hoger onderwijs en onderzoek een aantrekkelijke partner.

Dat ziet ook OCW-staatssecretaris Sander Dekker die aangeeft dat er vooral voor ‘thematic research’ in lijn met de topsectoren kansen liggen. De bio-based economy is daarom kansrijk, maar ook de life-sciences gooien hoge ogen, vertelt De Brito Cruz. Bijna een derde van al het onderzoek in São Paulo is naar health en life-sciences.

We mean business

In Belo Horizonte, Minas Gerais, de ten oosten van São Paulo gelegen staat, ontvangt de wetenschapsdirecteur van FAPEMIG, de ondersteunende dienst van de staat voor onderzoek en innovatie,Sander en de aanwezige hogeschool- en universiteitsbestuurders eveneens met open armen. “We are committed to develop partnerships. Minas Gerais holds the largest number of universities. You can say we are the center of knowledge.”

Ook hier alle ruimte voor samenwerking in onderzoek, maar ook in de uitwisseling van studenten zoals die in het Science Without Borders programma al is vastgelegd. Zaak is volgens Sander Dekker dat alle intentieverklaringen en mogelijke samenwerkingen die verkend zijn, nu ook echt in nieuw innovatief onderzoek vertaald worden. Zoals de Kroonprins het in Brazilië meermalen verwoordde: “We mean business.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK