Liberale student Russisch uit Washington

Nieuws | de redactie
21 november 2012 | Pieter Duisenberg volgt Anne-Wil Lucas op als VVD-woordvoerder HO. “Innovatie moet uiteindelijk wel leiden tot toepassing in de praktijk en daarvoor worden onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar betrokken” En ook de PvdA ruilt de HO-vrouw in voor een man.

Duisenberg wil als VVD-kamerlid “dat het huidige Topsectorenbeleid wordt voortgezet en extra wordt geïnvesteerd in fundamenteel onderzoek. Innovatie moet uiteindelijk wel leiden tot toepassing in de praktijk en daarvoor worden onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar betrokken. Dit gebeurt ook bij de vakopleidingen, waardoor er voldoende en goed gekwalificeerde (technische) mensen worden opgeleid. Zo leidt een sterk bedrijfsleven tot meer banen en verstevigen wij onze positie op het wereldtoneel.”

Student Russisch uit Washington

Met deze ambitie benadrukt Duisenberg als nieuwe VVD woordvoerder hoger onderwijs het internationaal profiel dat hij in het beleid tot wasdom wil zien komen. Hij blijkt een volksvertegenwoordiger met veel financiële kennis en een duidelijk internationale blik. Zijn achtergrond staat daar ook borg voor. Duisenberg is niet alleen in Washington geboren, maar bovendien opgeleid als Russisch taalspecialist.

Duisenberg werkte in het verleden onder andere bij Shell en Eneco, maar ook bij McKinsey. Dit kan het onderwijs-brede akkoord voor het onderwijs nog een extra boost geven in ‘Den Haag’. Hij heeft daarbij al enkele jaren ervaring in het hoger onderwijs. Hij zat in de raad van toezicht van de internationale controllers opleiding van de UvA en Maastricht en de raad van advies van de, naar zijn vader vernoemde, Duisenberg School of Finance.

In de Duisenberg School of Finance werken de UvA, VU en Erasmus nauw samen met financiële instellingen. Een ambitie die Duisenberg ook bij de rest van het HO voor zich ziet. En dat het met zijn helicopterview op de kennissector wel goed zit, moge blijken uit zijn rol als commissaris van Madurodam.

Ook bij de PvdA is een wisseling van de wacht aan de orde. Tanja Jadnanasing gaat het onderwijs niet verlaten, maar haar focus wordt het VO en MBO, met een bijzonder accent op de doorstroom in de beroepskolom. Daarmee blijft zij het HBO natuurlijk sterk in het oog houden. Haar opvolger als HO-woordvoerder is Mohammed Mohandis, die onder meer voorzitter is geweest van de JS en veel lokale bestuurservaring heeft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK