Minder Amerikaanse droom

Nieuws | de redactie
15 november 2012 | Het afschaffen van de Huygensbeurs kan de sterke daling verklaren van Nederlandse Master-studenten die een studie bij de universiteiten in de Verenigde Staten kunnen gaan volgen. Dit concludeert het Institute of International Education in het rapport Open Doors 2012.

Het aantal Nederlandse studenten dat staat ingeschreven voor een Master in de Verenigde Staten is in de afgelopen vier jaar met 3 procent afgenomen. Dit gaat tegen de algemene trend in die bij andere hoogontwikkelde Europese landen te noteren is.

“This decrease might be attributed to intensifying global competition for graduate students. Also, from this academic year, Dutch students will not be able to fund their graduate education in the U.S. through the comprehensive grants of the Huygens Scholarship Program (HSP), after the cancellation of HSP earlier this year,” schrijft het Institute. 

Goede SF helpt internationale studies 

Deze daling van het aantal Masterstudenten wordt toch nog goed gemaakt door het stijgende aantal Bachelor studenten vanuit ons land naar de USA. Het totaal aantal Nederlandse studenten is daar gestegen van 1.833 naar 1.975. Deze stijgende trend doet zich ook voor in andere West-Europese landen, zoals Denemarken, Noorwegen en Zweden. 

In Oost Europa daalt het aantal studenten dat in de VS gaat studeren juist. Dit verschil tussen Oost en West Europa kan ook verklaard worden door de beschikbaarheid van studiebeurzen. Studenten uit West-Europese landen hebben relatief eenvoudig toegang tot een studiebeurs en deze beurzen worden ook steeds belangrijker om een studie in de VS te financieren. 

Een andere factor die het stijgende aantal studenten verklaart, is de beschikbaarheid van accurate en heldere informatie over studeren in de Verenigde Staten. De kantoren van EducationUSA spelen hier een belangrijke rol in. Ook wordt er steeds meer door Amerikaanse universiteiten geworven in Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK