Obama wint de kenniscentra

Nieuws | de redactie
9 november 2012 | Waar de universiteit een topper is, daar kon Obama de stemmen vinden voor een tweede termijn. Tussen de steun voor de president en de aanwezigheid van HO van wereldklasse is een interessant verband zichtbaar gebleken op 6 november.

Wie de kaart van de uitslagen van de presidentsverkiezingen legt naast die van de geografie der topuniversiteiten in de USA ziet het al gauw. Staten die kunnen bogen op zulk HO gingen massaal naar de Democratische kandidaat en ‘incumbent President.’

Staten zonder top-HO gingen eerder naar Mitt Romney, die overigens pas de tweede presidentskandidaat is met een echte HO-opleiding in leiding geven en zakelijk management. De eerste man met een MBA graad op dat niveau? Dat was George W. Bush.

Maar helemaal klopt deze geografisch politieke analyse niet, zo lijkt het bij nader inzien. Immers, zowel de staat Texas als Georgia beschikken met de University of Texas en het Georgia Institute of Technology over universiteiten uit de top van de Times Higher Education Ranking. Toch gingen beide staten de afgelopen verkiezingen zoals verwacht naar Mitt Romney gegaan.

Een meer gedetailleerde blik levert echter toch een ander beeld op. Kijkend naar de kiesdistricten is het beeld voor Obama namelijk gunstiger. De districten waarin de University of Texas én het Georgia Institute of Technology gelegen zijn, zijn namelijk wel naar de democraten gegaan. Een zelfde beeld lijkt zichtbaar bij de University of North Carolina en Duke University, beiden gelegen in het door Romney gewonnen North Carolina. In de districten met grote kenniscentra grijpt Obama het electoraat. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK