Open innovatie voor gezonde oude dag

Nieuws | de redactie
13 november 2012 | In Nederland is in 2050 bijna een kwart van de bevolking ouder dan 65. De Hanzehogeschool werkt met het Centre of Expertise (CoE) aan ‘Healthy Ageing’. “De zorgpremie-discussie heeft de betaalbaarheid van de zorg weer op de agenda gezet,” stelt collegevoorzitter Henk Pijlman vast.

Pijlman schetste deze context in zijn openingsverhaal op het Healthy Ageing Congres in Groningen. “Wat kost zorg eigenlijk? Die kwestie vraagt om praktijkgericht onderzoek en daar zijn we bij de Hanzehogeschool dan ook al geruime tijd mee bezig.”

Samenwerking en focus versterkt

De vormgever van die ontwikkelingen is Joost Degenaar. Degenaar werd in 2010 programmadirecteur Healthy Ageing en is vanuit deze rol betrokken bij één van de belangrijkste speerpunten van de Hanzehogeschool. En zulke speerpunten blijken nuttig en nodig. “Toen we begonnen hadden we nog weinig focus en werkten de noordelijke hogescholen erg versnipperd.”

Door het sectorplan van de vier noordelijke hogescholen is de onderlinge samenwerking versterkt. Het congres presenteert de bijdrage van de hogescholen aan het regionale thema Healthy Ageing. Via het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) is ook de samenwerking met andere partners als UMCG, RUG, zorginstellingen en bedrijven verbreed.

Met name de erkenning vanuit Europa stemt Degenaar tevreden. “De rol van de ‘Universities of Applied Sciences’ op dit thema is in Brussel echt erkend. We hebben van de Review Commissie van Frans van Vught een ‘excellent’ oordeel gekregen en een Centre of Expertise toegewezen gekregen. Onlangs werden we de ontwikkeling in het hbo bij ons op dit terrein op een bijeenkomst van het European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing in Brussel echt als een toegevoegde waarde neergezet.”

In Europa sterker op de agenda

En dat is belangrijk, vindt Degenaar, want het maatschappelijke vraagstuk rond gezond ouder worden speelt niet alleen in Noord-Nederland, maar in heel Europa. “In Europa staat het misschien nog wel sterker op de agenda dan in Nederland. Brussel heeft ook aangegeven er in te gaan investeren via de nieuwe onderzoeksprogramma’s van Horizon 2020.”

Vanuit Den Haag komt er ook geld, nu de Hanzehogeschool als trekker van het Centre of Expertise Healthy Ageing vier jaar lang elk jaar €1 miljoen tegemoet kan zien. “De overheid investeert om innovatie in Nederland te versterken en versnellen. Wil dat echt iets uitmaken dan moet zoiets wel body krijgen.” Het CoE kent in vier jaar een begroting van in totaal €16 miljoen.

Deze impuls voor innovatie wordt, zo laat Degenaar weten, nadrukkelijk niet geïnvesteerd in “een groot bakstenen gebouw. De toekomst is aan open innovatie. We willen dan ook investeren in kleine kenniscentra in het veld op verschillende plekken in Noord-Nederland.” Juist daarom is de samenwerking tussen verschillende hogescholen, het MKB en zorg- en welzijnsinstellingen zo belangrijk voor het succes van het nieuwe CoE.

Nog meer met zorgverzekeraars samen

In het nieuwe centrum werken namelijk naast de Hanzehogeschool ook Stenden, NHL en Van Hall Larenstein samen aan praktijkonderzoek en onderwijsvernieuwing. “Die samenwerking biedt eigenlijk alleen maar voordelen. We doen ons onderzoek uiteindelijk voor de maatschappij, dan heeft het geen zin om elkaar maar te beconcurreren. Ik vind het mooi om te zien dat de onderzoekers elkaar steeds beter weten te vinden.”

In de nieuwe innovatiewerkplaatsen wil Degenaar nu de slag slaan om samen met het zorgveld tot innovaties te komen. “Daar valt nog wel een slag te slaan. We zijn er in geslaagd om een aantal partijen aan tafel te krijgen. Dat moeten er nog meer worden, met name met de zorgverzekeraars zou ik nog meer willen samenwerken.”

Het nieuwe Centre of Expertise en de mensen die hierin praktijkgericht onderzoek doen en innoveren zijn daarom samen een volgende stap. “We zijn in een aantal jaren sterk gegroeid. Het was een bewuste strategische keuze om het thema Healthy Ageing uit te bouwen. Inmiddels hebben we een kritische massa die opvalt. Dat geeft ons als Hanzehogeschool een sterkere positie in de omgeving.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK