Sportalyzer hakt beweging in plakjes

Nieuws | de redactie
2 november 2012 | Sportdocenten, topsporters en fysiotherapeuten hebben behoefte aan heel getailleerde bewegingsanalyse. De Haagse Hogeschool ontwikkelde samen met het bedrijf GraafICT een speciale app met die functie.

De app, die docenten van de academie voor Sportstudies van De Haagse Hogeschool in samenwerking met GraafICT (ontwikkelaar van apps voor iPhone en iPad) hebben ontwikkeld kan sportbewegingen analyseren en verbeteren. Met deze app leveren de docenten een unieke bijdrage aan de sportcultuur in Nederland.

De ‘Sportalyzer’, zoals de app gedoopt is, geeft de gebruiker de mogelijkheid aan de hand van een bestaand of opgenomen videofragment een beweging te faseren, deze fasering te analyseren, en aan de hand van de analyse een rapport te genereren. Op deze wijze is het mogelijk om een beweging die in slechts fracties van een seconde wordt uitgevoerd, kritisch te bekijken en verbetermogelijkheden te bepalen. Handig, niet alleen voor in het onderwijs, maar ook voor (top)sportcoaches, hobbysporters, maar bijvoorbeeld ook voor Fysiotherapeuten.

Bewegingfaseringmodel

De app is niet alleen een innovatie voor de sport, maar ook voor het onderwijs. De betrokken docenten hebben de app, of in ieder geval het achterliggende bewegingfaseringsmodel, verwerkt in het curriculum van hun opleiding.

Joris Hoeboer, docent en mede-ontwikkelaar: “Tijdens een les turnen waarin het geven van leerhulp centraal staat, praatten Michel Bosman en ik over de doelstellingen van deze les. Het viel ons op dat studenten niet precies zien wat er aan de hand is in bewegingen, een basisvoorwaarde om leerhulp aan anderen te kunnen bieden.”

“We bedachten ons dat als wij erin zouden slagen onze studenten beter in staat te stellen deze analyse te maken, we echt een stap verder zouden zijn. Michel kwam toen met het idee van een app. Direct na de les zijn we samen gaan zitten en hebben we een projectplan opgesteld waarin de contouren van wat nu de sportalyzer is al duidelijk zichtbaar waren.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK