Talent hoop voor vitale regio

Nieuws | de redactie
26 november 2012 | De Centres of Expertise moeten talent opleiden dat de technische sector zo hard nodig heeft. Onderzoek dat werd gepresenteerd op het congres ‘Vitale Regio’ bij Saxion biedt mogelijkheden voor meer kruisbestuiving met onder meer de hightechsector. Topsectorchef Lundqvist heeft haast met talent.

Het congres ‘Vitale Regio’ gaf een duidelijk overzicht van de kennis die Saxion creëert en deelt met andere instellingen en bedrijven uit de regio. Lectoren, onderzoekers en studenten presenteerden onderzoeken die een sterke maatschappelijke relevantie hebben. Het congres toont niet alleen de kwaliteiten van de lectoren en onderzoekers, maar laat ook zien dat de studenten Hospitality zonder moeite een congres in goede banen leiden.

‘Vitale Regio’ laat daarin aan de buitenwereld maar ook aan haar eigen medewerkers zien welk talent er rondloopt op de hogeschool en waar ze mee bezig zijn. Dit leidt tot een kruisbestuiving , vooral tijdens de presentaties van het onderzoek van de verschillende lectoraten. Het is een kijkje in elkaars keuken die tot zichtbaar enthousiasme en nieuwe ideeën leidt.

Interactie staat centraal bij dit congres, geen lange lezingen van prominenten maar onderzoekers van Saxion die hun nieuwste bevindingen presenteren. In totaal worden er gedurende de dag 62 onderzoeken gepresenteerd en 13 interactieve sessies gehouden. Deze kennisoverdracht vind plaats in lokalen tussen de studenten, die op hetzelfde moment in een lokaal verderop  les krijgen in bijna dezelfde onderwerpen.

Bedrijven staan te trappelen

De kennisvalorisatie voor Oost-Nederland staat centraal, dus het mag geen verrassing heten dat de keynote spreker van de bijeenkomst, Amandus Lundqvist, voorzitter is van een van de topsectoren waar Oost-Nederland het sterkst in is, “High Tech Systemen en Materialen” (HTSM). In samenwerking met Windesheim heeft Saxion ook het gelijknamige Centre of Expertise toegekend gekregen.

Lundqvist, is blij met deze Centres of Expertise: “Saxion laat hiermee duidelijk zien dat het innovatieve technologie en het onderwijs en onderzoek dat daarmee te maken heeft belangrijk vind. Samen met het bedrijfsleven kan Saxion een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van onze ambitieuze plannen voor de sector.”

Lundqvist begint liever gister dan vandaag met het uitbouwen van deze samenwerking: “Er is op dit moment sprake van een behoorlijke achterstand. Als we niets doen, vertrekt de hightechindustrie naar het buitenland. Oost Nederland heeft een sterke cluster van deze bedrijven met bedrijven als Thales en Siemens. Deze bedrijven kunnen niet wachten tot de eerste HTSM studenten afstuderen”. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK