Techneuten vallen voor Carmen

Nieuws | de redactie
7 november 2012 | “De bloem die je mij toewierp…” De TU Delft transformeert in een echte kennisarena. Die waar Carmen sterft in de coulissen van het stierengevecht. Voor haar 170e verjaardag komt de TU met deze opera en zet die vol technische vondsten van haar studenten en vol talent van haar orkest en koor.

Regisseur Floris Visser  vertelt op het operaliefhebbers blog ‘Place de l’Opéra’ over de bijzondere rol die de Delftenaren vanuit hun geheel eigen focus bij dit ‘veristische’ meesterwerk wisten te spelen. Zo wilde hij zand op de vloer van de grote Aula van de universiteit  gooien. Dan was deze zelf de arena waar alles zich zou afspelen.

Zijn visie op het stuk heeft deze indringende aanpak nodig. “Als stier en matador dansen Carmen en José de dans van de dood. Het beest moet dood en dat is Carmen zelf.”

Zwevende vloer

Maar niet alleen de Spaanse officier valt voor de zigeunerin. Ook de ingenieurs in wording wist zij de inspireren tot grote hoogte. “Probleem daarbij was echter dat er een aircosysteem in de vloer zat dat niet uitgeschakeld kon worden, omdat het anders snikheet zou worden in de zaal. Ze kwamen met een zwevende vloer op de proppen.”

Ook wilde Visser een grote vlaggenmast neerzetten in de eerste akte, om de kazernesfeer te versterken van de locatie waar officier Don Jose met zijn mannen de wacht moeten houden. “Een paar studenten vroegen me of ik het leuk zou vinden als de vlag zou waaien. Het is geheim hoe ze het precies doen, maar ze blijken luchtstromen op een bepaalde manier om te kunnen buigen, zodat de vlag kan waaien, onhoorbaar en zonder dat je ziet waar de wind vandaan komt.”

Decorbouw in fabriekshal

Ter voorbereiding gingen de techneuten de kunst afkijken bij de Nederlandse Opera. “Daar stonden ze allemaal met hun oren te klapperen van de geavanceerde techniek, wat ze vervolgens extra energie gaf voor hun eigen project. Inmiddels zijn de studenten bezig met de decorbouw in een enorme fabriekshal bij de universiteit hier en het ziet eruit alsof ze professionals zijn. Dat zijn magische momenten.”

De Aula van de TU Delft is gebouwd in 1966 en staat voor de toenmalige stijl van het Brutalisme. Het ontwerp is van architectenbureau Van den Broek en Bakema, opgericht door twee alumni van deze TU. Nu zal dit hoekig beton een Andalusische corrida worden, waarin de zigeunerin uit de sigarettenfabriek de jonge militair wild maakt en uiteindelijk tot een moordenaar. Want tsja, “L’amour est un oiseau rebelle…” 

Wees er snel bij, de generale repetitie op 12 november en de voorstellingen op 14, 16, 19 en 20 november lopen heel hard. Kaarten zijn hier te koop

 

 

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK