Topstudenten Brazilië naar Nederland

Nieuws | de redactie
21 november 2012 | Sander Dekker (OCW) juicht toe hoe Nederland en Brazilië elkaar hebben gevonden. Nederland gaat in het kader van 'Science without Borders' 2500 Braziliaanse topstudenten vormen. “The exchange of knowledge and experience keeps us sharp.”

Bij de ontmoeting met de Braziliaanse Onderwijs-uitvoeringsorganisatie CAPES benadrukten zowel Dekker als Prinses Maxima de hoge kwaliteit van de Nederlandse universiteiten. Ze wezen daarbij op de recente THE-ranking die alle universiteiten in de mondiale top 100 plaatste.

Nederland niet de enige

Die kwaiteit ttrekt de aandacht. Toptalent wil graag bij ons komen studeren. De nu afgesproken uitwisseling tussen Nederland en Brazilië zal plaats vinden op drie niveaus. De Braziliaanse regering gaat beurzen uitgeven voor bachelors, PhD’s en postdocs die in Nederland willen studeren.

In totaal worden in het programma zo’n 75000 beurzen uitgegeven. Brazilië investeert in $1,5 miljard in het uitsturen van studenten naar onder meer de VS, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Door de enorme groei van de Braziliaanse middenklasse in de voorbije jaren is de deelname aan het hoger onderwijs in het land in hoog tempo aan het stijgen. De fysieke en logistieke onderwijsinfrastructuur van de Zuid-Amerikaanse grootmacht is daar onvoldoende op gebouwd. President Dilma Roussef, zelf op dit moment op staatsbezoek in Spanje, wil daarom de topstudenten uit het land elders een kwalitatief hoogwaardige opleiding bieden.

Samen sterk

Bij de presentatie van de samenwerking waren namens Brazilië onder meer de vice-minister van Onderwijs José Henrique Paim en Carlos Afonso Nobre, de executive secretary van het Ministerie van Science, Technology en Innovation aanwezig. Ook zij benadrukten het belang van de samenwerking die er op instellingsniveau al volop plaatsvond, maar nu ook op landelijke schaal is vastgelegd. “Together we are strong,” concludeerde Sander Dekker

Dekker benadrukte tegenover ScienceGuide het belang van de missie waarin de kenniseconomie centraal staat. Daarin trekken bedrijfsleven, HBO en WO samen op, met EZ en OCW en de topsectoren. “We willen de samenwerking en uitwisseling van kennis met Brazilië stimuleren. Het is daarom goed dat er naast het bedrijfsleven nu ook een grote delegatie van universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen aanwezig is.”

Eén van de actieve HO-instellingen in dit land en tijdens het bezoek is de Universiteit Maastricht. Bij het Ministerie van Onderwijs bezegelde zij de samenwerking met de Universidade Católica do Paraná en de Universidade de São Paulo in twee MOU’s. De universiteiten gaan onderwijsmethodes uitwisselen op het gebied van de geneeskunde.

Zij willen dit uitbouwen in de ambitie gezamenlijk joint degrees in Brazilië en Nederland te gaan opzetten. De voorloperrol van de UM op juist dit terrein, via onder meer het PGO-model, wordt hiermee wereldwijd verder uitgebouwd.

Maxima schetst perspectief studenten

Prinses Maxima benadrukte in Brasilia de meerwaarde van het studeren in het buitenland. “An experience abroad stays with you your whole life. It’s an opportunity to broaden your horizon and to expand your knowledge.”

Ze drukte de aanwezige Brazilianen op het hart dat vooral op het gebied van agriculture, civil engineering en biobased economy kansen liggen voor Braziliaanse topstudenten en wetenschappers. “We know that in the future students will work all over the world. The Netherlands has a lot to offer to young people.”

“More than half of all Dutch master’s courses are given in English. Last year 11.2 per cent of all students in the Netherlands came from abroad. It’s the place to be – right in the middle of Western Europe.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK