TU Delft vestigt zich in Sao Paulo

Nieuws | de redactie
26 november 2012 | De TU Delft zoekt actief naar samenwerking in het buitenland. Na de opening van drie Research Centres in China, werd afgelopen week in Sao Paulo een instituut geopend waar de TU samen met UniCamp, de universiteit van Campinas onderzoek naar de bio-based economy gaat doen.

Op 21 november onthulde Prins Willem-Alexander in Sao Paulo een marmeren muurplaat die de samenwerking van de TU Delft en BE-Basic om tot een Braziliaanse vestiging in Campinas te komen officieel vastlegt. “It offers great opportunities for business and industry. And it opens up new horizons for science and technology”, zei de Prins in zijn speech.

Onderzoek én onderwijs 

Volgens de Delftse collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg is het een logische stap dat Delft na vestigingen in China nu ook in Brazilië fysiek aanwezig zal zijn. Volgens Van den Berg investeert “Brazilië veel in onderzoek en onderwijs. Delftse en Braziliaanse wetenschappers werken al jaren succesvol samen. De aanwezigheid van een vestiging zal die samenwerking bestendigen en verder vergroten.”

Bij de tekening van de versterkte samenwerking in Sao Paulo laat de TU Delft-voorzitter tegen ScienceGuide weten dat in de nieuwe vestiging de komende jaren een kleine hoeveelheid promovendi uit Nederland en Brazilië aan de slag gaan met het onderzoek naar hernieuwbare grondstoffen.

De samenwerking past volgens Van den Berg in de plannen die Nederland en Brazilië samen hebben met hoger onderwijs. “We willen op den duur ook kijken of we gezamenlijk een graduate school kunnen opzetten. Met de huidige plannen komen veel Braziliaanse studenten naar Nederland, maar we willen dat die weg ook andersom wordt bewandeld.”

Brazilië voorop in bio-based economy

Voor nu wordt gestart met een kantoor van de TU Delft en BE-Basic in Campinas waar met UniCamp één van de meest vooraanstaande universiteiten van Brazilië die zich richt op de bio-based ecnomy is gevestigd. “De opening is een logische vervolgstap van de al intensieve samenwerking,” aldus Van den Berg.

Brazilië is vooruitstrevend in het onderzoek in de bio-based economy de afgelopen jaren. Zo kunnen Brazilianen bij benzinestations bijvoorbeeld al ethanol tanken, waarvan het land de één na grootste producent ter wereld is. Brazilië investeert daarnaast fors in wetenschap en gaat de komende jaren fors investeren in internationale studentenbeurzen voor Braziliaanse topstudenten.

Horizons for science and technology

Prins Willem Alexander roemde in Sao Paulo het ‘great joined potential’ dat Nederland en Brazilië heeft als het de krachten bundelt in het onderzoek naar hernieuwbare energie en landbouw. “The transformation towards a bio-based economy is imperative to sustain life and development on this busy planet. But it also offers great opportunities for business and industry. And it opens up new horizons for science and technology worldwide.”

De nieuwe BE-Basic Hub in Brazilië van de TU Delft is niet de eerste fysieke vestiging van een Nederlandse universiteit in Zuid-Amerika. De Wageningen Universiteit heeft al sinds 2007 een instituut in Piracicaba, Sao Paulo dat onderzoek doet op het gebied van genetica, voedselveiligheid, duurzaamheid en biobrandstoffen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK