Vlaamse topvrouw naar NVAO

Nieuws | de redactie
21 november 2012 | Nee, het is niet de fameuze modeontwerpster uit Antwerpen. Ann Demeulemeester van de Vlaamse Onderwijsraad wordt de nieuwe NVAO-voorzittter.

Zij bekleedt in Vlaanderen een van de machtigste posities in het middenveld en de politiek. Demeulemeester is de algemeen secretaris van de ACW, de tegenhanger van het CNV in ons land. Binnen de christendemocratie van Vlaanderen, geleid door minister-president Kris Peeters, is deze organisatie en ‘vleugel’ buitengewoon machtig. Als een van de sterke vakbonden speelt de ACW een zeer stevige poltieke en civil society rol.

Kritisch over impact op meerwaarde NVAO

Naast die maatschappelijke en politieke rol is Demeulemeester voorzitter van de Vlaamse Onderwijsraad en adviseert de regering over het beleid. De Vlor gaf recent nog een gedurfd advies over de accreditatie nieuwe stijl. De Vlaamse regering werd opgepord. “De Vlor betreurt dat het Vlaamse systeem afwijkt van het Nederlandse. Dat maakt de meerwaarde van een internationaal orgaan als de NVAO ongedaan.”

Positef was men over de lange termijn ontwikkeling: “De keuze voor een instellingsreview en een opleidingsbeoordeling beantwoordt aan de internationale tendens. De overheid moet er vooral over waken dat ze complementair zijn.”

De Vlor is het eens met de klemtoon die het nieuwe stelsel op het onderwijsproces legt en met de waarborgen voor een onafhankelijke beoordeling in de eerste en tweede ronde. Hij kan zich vinden in de keuze voor een verkorte doorlooptijd, ten koste van de gehanteerde clustering. Toch wil hij de vergelijkbaarheid maximaal gegarandeerd zien. Hij betwijfelt of het decreet de planlast zal verminderen.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK