Wie zijn echt goed in het HBO?

Nieuws | de redactie
1 november 2012 | Is er een verband tussen excellentie op het web en hoge scores voor onderwijs? Wie de jaarlijkse HO-webranking van Strategy on Demand naast de Keuzegids legt, die ziet wel iets. In 2012 scoren Avans en Inholland in beide precies tegengesteld. En uw hogeschool?

Frans van Kalmthout vertrekt “op het hoogtepunt”. Avans word nu drie jaar achtereen de hoogst gewaardeerde hogeschool bij de studenten enquêtes uit de Keuzegids. Als groot promotor van eigentijdse visies op digitalisering had hij toch wel iets laten liggen. Avans scoort namelijk bepaald zwak bij de kwaliteit van haar online presentie.

Interessante patronen

Dat dit in Breda ook anders kan, laat de hogeschool van de ook net vertrokken HBO-bestuurder Hans Uiterwijk zien. Zijn NHTV scoort zowel in de online kwaliteitsranking, als in de Keuzegids hoog: op 2 in beide metingen. In Zuidwest Nederland doen ze dit vaker; de Hogeschool Zeeland op 3 evenaart de NHTV bijna.

Hier zit een interessant patroon in besloten. Kleinere hogescholen met scherp profiel blijken zowel in de Strategy on Demand meting en analyses voor de jaarlijkse Dag van de Excellentie van Sirius en ScienceGuide, als bij de studentenenquêtes uit de Keuzegids opvallend sterk te scoren. De Zeeuwen en NHTV zitten hier op een eenzelfde lijn als bijvoorbeeld de Gereformeerde Hogeschool, Codarts en de Katholieke Pabo in Zwolle.

De opvallende dichotomie in de beoordeling van Avans kent een tegenhanger bij InHolland. Daar is de webpresentie prima op orde, maar lijdt men in de Keuzegids enquêtes onder de echo’s van het reputatieverlies in de periode-Dales. De toestroom naar Inholland in zomer 2012 laat inmiddels zien, dat de Strategy on Demand analyse dichter op de werkelijkheid zat, dan de na-ijlende cijfers van het CHOI.

Veel in te halen

De zeer goed scorende kleinere instellingen zijn op een meer specifiek punt niet altijd voorlopers gebleken. De integratie van Social Media functionaliteiten is bij die geprofileerde hogescholen nog niet sterk ontwikkeld. Hier bleken Codarts en de HAS Den Bosch dan wel weer veel belovende uitzonderingen. De rest van het HBO en ook het WO heeft sowieso nog veel in te halen op dit terrein, zo laten de analyses hiervan zien.

Overigens geldt dat ook voor de Keuzegids. Deze meet reputatie en kwaliteit van het WO aan zowel studentenopvattingen en feitelijke data, als aan de visies van hoogleraren en peers. Het HBO kent daarentegen alleen een populariteitspoll onder de studenten en cijfermatige gegevens als basis voor het oordeel.

Willem Jelle Berg van CNV Onderwijs vraagt zich in een artikel over ‘lijstjes zonder leraren’ daarom af: waar blijft de docent?. En ook de visie van lectoren en promovendi in de kenniskringen zouden de makers van zo’n gids even serieus kunnen nemen, als zij bij het WO al wel met professoren doen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK