Als burgemeesters regeren

Nieuws | de redactie
14 december 2012 | Burgemeesters zijn de helden van ‘glocalization’. De Bloombergs, Boris Johnsons en Van der Laans zijn als geen ander in staat om tegenwoordig snelle beslissingen te nemen voor stedelijke vooruitgang, zegt socioloog Benjamin Barber en gaat daar bij de UU over in debat met burgemeesters.

Prof. Benjamin Barber werkte voor president Clinton en stelt in zijn boek ‘If Mayors Ruled the World’ waarom in zijn ogen burgemeesters ‘aan zet’ zijn. De democratie begon in de steden en moet zich vanuit die steden verder ontwikkelen, zo zegt hij. Wat vinden collega’s, andere wetenschappers en vooral ook burgemeesters in ons land daar nu zelf van?

Op 18 december organiseert House of Commons, platform voor debat en kennisuitwisseling in het Academiegebouw in Utrecht een programma waarin Barbers’ ideeën worden getoetst aan de praktijk.

Stad in wereldeconomie 

Burgemeesters Aleid Wolfsen van de stad Utrecht en Paul Depla uit Heerlen zullen met Barber in gesprek gaan. Oud Rabotopman en Wereldbank-vertegenwoordiger prof.dr. Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de UU en dr. Tine de Moor van het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving bij die universiteit vertalen de ideeën van Barber naar de Europese realiteit.

In hoeverre zijn Barbers ideeën economisch haalbaar, vraagt Wijffels zich af. Steden mogen dan steeds belangrijkere economische actoren in de wereldeconomie zijn geworden, maar betekent dat ook dat burgemeesters inderdaad een rol van betekenis kunnen spelen op het economische wereldtoneel? Zo zijn het energievraagstuk en de zorg onderwerpen van discussie, maar zijn hierin de burgemeesters inderdaad aan zet of juist eerder burgers zelf?

En speelt in dat geval de overheid eerder een faciliterende en ondersteunende rol? Gaan we toe naar public-collective partnerships zoals De Moor in haar onderzoek beschrijft?

Meer info en aanmelden hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK