Balanceren met energie op locatie

Nieuws | de redactie
18 december 2012 | Waarom hoge kosten betalen voor het op grote schaal vervoeren van energie, terwijl het ook ter plaatse kan worden geproduceerd en gedistribueerd? Het Hanze-project I-Balance gaat in Hooghalen proeven doen met het beheersen van vraag en aanbod van gedecentraliseerde energie.

Belangrijk voor het I-Balance project dat wordt uitgevoerd door EnTranCe, het kenniscentrum van de Hanzehogeschool rond duurzame energie. “We gaan voor vijftig huizen meten wat het elektrisch consumptiepatroon is,” vertelt projectleider Rolf Velthuijs.

Kleine fabriekjes

Die energie, afkomstig van gas én duurzame bronnen als wind en zon wordt geproduceerd met wat Velthuijs noemt ‘kleine elektriciteitsfabriekjes’ ter plaatse. “Naast de brandstofcellen zullen een aantal zonnepanelen op het terrain van EnTranCe worden geïnstalleerd. Er staan al een paar kleine windmolens. We kunnen daarvan de totale output meten en – belangrijker – ook besturen.”

Electriciteitsfabriek

(Brandstofcellen)

Door de elektriciteit op locatie te produceren valt een hoop efficiëntiewinst te boeken. “Het is veel duurzamer als je niet alle energie vanuit grote centrale locaties moet verplaatsen door (soms nog nieuw te leggen) elektriciteitskabels. Het produceren van elektriciteit op locatie met brandstofcellen lijkt veel efficiënter te zijn dan als dat gebeurt met gasgestookte traditionele centrales, zeker als je ook rekening houdt met transportverliezen.”

De speciale brandstofcellen die in het I-Balance project gebruikt worden zijn van een formaat dat makkelijk thuis past. “Je zou hem zo kwijt kunnen onder de keukentrap. Het is een soort tafelmodel koelkast eigenlijk,” legt Velthuijs uit.

Consumentengedrag voorspellen

Duurzaamheid en efficiency zijn het doel, maar door de decentrale productie liggen er wel uitdagingen voor het controleren en beheersen van de energielevering. Het I-Balance project gaat vanuit het Groningse EnTranCe terrein nu aan de slag met proeven op dit punt.

“Wat we uiteindelijk proberen te doen is de lokale productie aan elektriciteit afstemmen op de lokale vraag naar elektriciteit,” vertelt Velthuijs. “We hebben nu de energieinfrastructuur in de woonwijk in Hooghalen en we voegen daar nu een laag ICT aan toe die met computermodellen voorspelt wat het consumentengedrag is met de toegang tot real-time data. Het is dan aan de lokale bevolking om te bedenken hoe zij dit willen laten werken.”

Keuze bij de afnemer

Zij kunnen er voor kiezen op zoveel mogelijk hernieuwbare energie als mogelijk te produceren of ze kunnen op zoek gaan naar de optimale combinatie van gedecentraliseerde energie en energie van de centrale. Tot slot kunnen ze er voor kiezen om de technologie in te zetten om te reageren op financiële incentives, nu de energieprijzen de komende jaren sterker zullen fluctueren.”

Vanuit EnTranCe gaan Rolf Velthuijs en zijn team nu in Hooghalen de eerste proeven met deze nieuwe vorm van energiebalancering uitvoeren. Het I-Balance project is een initiatief van the Energy Valley Foundation waar onder meer de Hanzehogeschool, TNO, GasTerra, GasUnie, Westland Infra, Hooghalen Duurzaam en RWE Innogy Windpower Netherlands.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK