Britse elite pleit voor Turing

Nieuws | de redactie
14 december 2012 | 'The great and the good' van het Verenigd Koninkrijk pikken het niet langer. In een brief eisen de Astronomer Royal en andere Lords samen met Stephen Hawking eerherstel voor Alan Turing. "It is time his reputation was umblemished."

In een brief in de Conservative elite-krant Daily Telegraph eisen onder meer de president van de Royal Society, de chef van de koepel van alle musea en grote geleerden en oud-bewindslieden uit het House of Lords, dat premier Cameron doet wat zijn voorganger nalieten. Een volledig eerherstel voor Alan Turing, niets minder dan dit.

Forgive this British hero

“We write in support of a posthumous pardon for Alan Turing, one of the most brilliant mathematicians of the modern era.” Zij herinneren de premier eraan dat Turings werk in de Tweede Wereldoorlog volgens de analyse van “most historians” de overwinning aanzienlijk versneld heeft. Op vileine toon herinneren zij er tevens aan dat “successive governments seem incapable of forgiving his conviction” voor het feit dat hij homoseksueel was. Turing pleegde daarom zelfmoord. Hij was toen 41.

De reeks grote namen eist dat de PM ertoe overgaat “formally to forgive this British hero” en dient de fomalisten op dit terrein van repliek. Schept dit een precedent? “We would answer Turing’s achievements are sui generis. It is time his reputation was umblemished.”

Ended the war by two years

Overigens niet alleen de meest historici erkennen de ‘sui generis’ daden van Turing en hun gevolgen voor de snellere overwinneing van de Geallieerden. Ook de bekende historicus, Nobelprijs winnende schrijver en Camerons Tory collega en voorganger Winston Churchill himself deed dit.

Turings medewerkster Ursula Frost vertelde onlangs -ze is inmiddels 95- over diens bezoek aan hun team na ondergang van het Nazi rijk. “Churchill came down and told us we’d ended the war by two years. We were very pleased to hear that. He saw us twice, which we always thought was great, rather. He didn’t have all that time to do those sort of things.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK